Minuni d-ale Moldovei pentru protejatul Moscovei - Ilan Shor - averi de milioane dintr-un salariu de 10 mii de lei

Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii
Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii (wikipedia.org / Ilan_Shor)

Deşi deţine mai multe afaceri care ar fi beneficiat de credite în valoare de 13 miliarde de lei, în declaraţia de avere a controversatului om de afaceri, Ilan Shor, acuzat de furtul unui miliard de dolari, nu apare nici una.

„Confirm: companiile mele sunt Dufremol, Air Klassica, Nobil Air, dar şi companiile partenere, precum Moldklassica Internaţional”, a anunţat public milionarul într-o conferinţă de presă din 19 martie, relatează jurnal.md.

Cele patru companii, menţionate de Shor nu se găsesc în declaraţia de avere a acestuia, şi asta, în condiţiile în care, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, acesta ar fi obţinut numai într-un singur an venit din vânzări în valoare de aproape 800 mln de lei.

Potrivit jurnal.md, compania Nobil Air, deţine şi proprietăţi impresionante – trei avioane, un Embraer Legacy 650, un Dassault Falcon 2000EX şi un Learjet 60, care conform site-urilor de specialitate, ar putea fi procurate la preţuri ce variază între 2 şi 22 de mln de dolari fiecare.

Companiile Klassica Force, Provoliron, Dracard, Caritas şi Voximar, care apar în investigaţia Kroll în calitate de beneficiare de credite de 13 miliarde de lei, tot nu apar în declaraţia de avere a fostului preşedinte de la BEM.

În declaraţia de avere a lui Shor, prezentată consiliului electoral de circumscripţie, apar două apartamente cu o suprafaţă totală de aproape 400 de metri pătraţi, o casă de peste 200 de metri pătraţi şi un teren, toate în Chişinău. Omul de afaceri mai menţionează trei maşini şi o jumătate - un Bentley Continental, un Chrysler 300 S, un Gaz 2410 şi o cotă parte dintr-un automobil Toyota Runner. În declaraţie mai apar şi câteva conturi bancare, cu circa 100 de mii de euro per total.

10 mii de lei pe lună ar fi câştigat Ilan Shor în ultimii doi ani, odată ce a declarat un câştig de 255 de mii de lei din funcţia de director al unuia dintre companiile sale, SRL Dufremol, deşi ar fi ocupat şi funcţiile de preşedinte al Consiliilor de administrare a Băncii de Economii şi Aeroportului Internaţional Chişinău.

Averea lui Ilan Shor ar putea fi discutată la următoarea şedinţă a Comisiei Naţionale de Integritate, doar că Shor nu riscă să fie pedepsit. „Deşi legea prevede o pedeapsă penală până la un an de închisoare sau 12 mii de lei amendă, în redacţia existentă ea nu prea poate fi aplicată. Nu avem nicio sentinţă de condamnare. Este de vină însăşi formularea sau redacţia acestui articol care nu poate fi aplicat”, a declarat pentru Jurnal TV, preşedintele CNI, Anatolie Donciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe