Ministrul ucrainean al Agriculturii este considerat suspect într-un caz de corupţie

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, suspect într-o anchetă penală privind achiziţionarea ilegală de terenuri deţinute de stat
Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, suspect într-o anchetă penală privind achiziţionarea ilegală de terenuri deţinute de stat (Screenshot - X)
Redacţia
23.04.2024

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, este considerat suspect într-o anchetă penală privind achiziţionarea ilegală de terenuri deţinute de stat în valoare de 7 milioane de dolari, a declarat marţi ministrul, negând acuzaţiile, informează Reuters.

Solski, care a supravegheat industria cerealelor din Ucraina, aflată în război şi asediată din martie 2022, a declarat că nu înţelege de ce acuzaţiile legate de evenimente din 2017 şi 2018 au ieşit la suprafaţă acum.

"Nu sunt de acord cu acuzaţiile", a afirmat el în faţa reporterilor la Kiev după o declaraţie a Biroului Naţional Anticorupţie din Ucraina care detaliază concluziile unei anchete.

Agenţia a declarat că un "actual ministru" a condus o schemă menită să achiziţioneze terenuri deţinute de stat în valoare de 291 de milioane de grivne (7,35 milioane de dolari) şi a încercat să obţină terenuri în valoare de 190 de milioane de grivne.

Agenţia nu l-a numit pe Solski, dar a precizat că suspectul este fostul preşedinte al comisiei parlamentare pentru agricultură, funcţie pe care a deţinut-o înainte de a deveni ministru în martie 2022. Agenţia a postat o fotografie neclară în care părea a fi Solski.

După declaraţia şi rapoartele mass-media ucrainene care îl numeau, Solski a confirmat că a primit o notificare de suspiciune în acest caz.

"Nu am nicio legătură cu acest teren", a declarat el, adăugând că nu intenţionează să îşi prezinte demisia.

"Garantez o deschidere maximă pentru stabilirea adevărului, dar nu este nevoie de acest lucru - toate datele sunt la dispoziţie pentru aplicarea legii, iar dovezile şi argumentele părţilor sunt analizate de instanţe", a precizat Solski într-o declaraţie separată.

Solski este primul ministru cunoscut sub conducerea actualului preşedinte Volodimir Zelenski care este considerat suspect într-un caz de corupţie.

Zelenski a încercat să proiecteze o poziţie de toleranţă zero faţă de corupţie iar anul trecut şi-a demis ministrul Apărării după acuzaţiile de corupţie referitoare la Ministerul Apărării.

Parlamentarii au declarat în ultimele zile că se aşteaptă la o remaniere guvernamentală în curând şi cu siguranţă până la sfârşitul primăverii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor