Ministrul Rus, convins că Năstase a avut o tentativă de sinucidere

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat că este convins că Adrian Năstase a avut, miercuri seară, o tentativă de sinucidere, după a discutat la telefon cu el.
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
25.06.2012

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat că este convins că Adrian Năstase a avut, miercuri seară, o tentativă de sinucidere, după a discutat la telefon cu el.

"M-am gândit că va face ceva, fără să ştiu ce", a spus Rus la un post TV, despre discuţia cu Năstase în care i-a comunicat acestuia că poliştii vor veni la locuinţa lui, pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Rus a explicat că s-a decis să-l sune pe Năstase după ce a văzut presa adunată în faţa casei lui şi a dorit să evite situaţia în care mascaţii ar fi spart uşa.

"Nu în fiecare zi avem un mandat de executare pentru un fost prim-ministru", a precizat Rus. El a spus că i-a informat pe şeful statului, Traian Băsescu, şi pe premierul Victor Ponta despre evenimentele din acest caz, atât înainte, cât şi după tentativa de sinucidere a lui Năstase. Demnitarul a afirmat şi ca unul dintre poliţiştii care s-au deplasat, miercuri seară, pentru a executa mandatul s-a rănit uşor la mână când a încercat să-i ia pistolul din mână fostului premier, precizând că nu poate face publice alte detalii despre un caz aflat în curs de anchetare de către procurori.

Ioan Rus a subliniat şi că nu îşi va da demisia la cererea Monicăi Macovei şi că joi, când a afirmat că Năstase, după internarea la spitalul Floreasca, a început executarea pedepsei, a fost singura dată când a gândit la fel ca fostul ministru al Justiţiei.

"Am retras paza de la salon după ce ni s-a comunicat că Adrian Năstase nu e deţinut", a adăgat ministrul Administraţiei şi Internelor.

Declaraţiile lui Ioan Rus vin după ce Poliţia Capitalei a precizat că procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul-verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar. Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a semnalat încălcări ale legii în cazul fostului premier, de la "negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital.

Medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală vor decide, în cursul zilei de azi, dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase îi permite acestuia să fie transferat în penitenciar, hotărârea urmând să fie luată la solicitarea Poliţiei. Reprezentanţii acestei instituţii au trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a fostului premier, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în petinenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor