Ministrul olandez al Apărării promite 400 de milioane de euro pentru planul de drone din Ucraina

Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans (centru) (Facebook - Ruben Brekelmans)
Redacţia
07.10.2024

Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a declarat duminică, în cadrul unei vizite surpriză la Kiev, că ţara sa va investi 400 de milioane de euro în dezvoltarea de drone avansate cu Ucraina şi va livra mai multe avioane F-16 în lunile următoare, transmite Reuters.

„Războiul, desigur, se intensifică în fiecare zi, iar Ucraina înfiinţează mai multe brigăzi care au nevoie de sprijin, care au nevoie de echipament militar. Trebuie să avem acest flux continuu de sprijin”, a declarat Brekelmans la Kiev.

Planul de acţiune privind dronele va combina inovaţia Ucrainei şi cunoştinţele olandeze pentru a îmbunătăţi tehnologia utilizată pe câmpul de luptă, a spus el.

„Ne vom concentra pe diferite tipuri de drone, deci atât drone de supraveghere, drone mai defensive, dar şi drone de atac, deoarece vedem că Ucraina are nevoie de aceste drone mai ofensive, de asemenea, pentru a viza instalaţiile militare”, a spus Brekelmans.

Aproximativ jumătate din investiţie va fi cheltuită în Ţările de Jos, în timp ce restul va fi împărţit între Ucraina şi alte ţări, a adăugat el.

În cazul în care dronele dezvoltate vor avea succes, vor fi disponibile mai multe fonduri pentru extinderea producţiei, potrivit ministrului Apărării.

Ţările de Jos au promis 10 miliarde de euro în sprijin militar pentru Ucraina de la începutul invaziei ruse şi au cheltuit aproximativ 4 miliarde de euro până în prezent.

La mai mult de 2 ani şi jumătate de la începutul invaziei ruse la scara largă, Ucraina luptă pentru a contracara înaintarea trupelor ruse în est şi atacarea infrastructurii critice înainte de lunile de iarnă.

Apărarea aeriană

După ce a vizitat sâmbătă oraşul Harkiv, bombardat de bombele planetare ruseşti, Brekelmans a declarat că atacarea ţintelor militare din Rusia este singura modalitate de apărare a oraşului.

Ucraina le-a cerut partenerilor săi să îi dea permisiunea de a-şi folosi armele pentru a lovi ţinte din adâncul Rusiei şi să îi ofere mai multă apărare aeriană.

Ţările de Jos au contribuit la susţinerea apărării sale aeriene determinând partenerii internaţionali să furnizeze Ucrainei avioane F-16 şi angajând 24 dintre acestea.

Primul lot de avioane din Olanda operează deja în spaţiul aerian ucrainean, potrivit ministrului, în timp ce celelalte vor fi livrate „în lunile următoare şi poate la începutul anului viitor”.

Ţara livrează, de asemenea, piese de rezervă, muniţie şi combustibil pentru avioane, în timp ce încearcă să extindă oportunităţile de formare a piloţilor prin întâlniri cu ţările partenere şi cu jucători din sectorul privat, precum Lockheed Martin, pentru a menţine avioanele operaţionale, a spus el.

Ţările de Jos au anunţat, de asemenea, un plan de asamblare a unui sistem de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina, bazându-se pe piese din diferite ţări, dar Brekelmans a declarat că a avut dificultăţi în a obţine unele piese.

El a declarat că Ucraina utilizează deja un radar Patriot furnizat de Olanda şi că „trei lansatoare vor fi livrate foarte curând”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor