Ministrul Justiţiei în vizită la Praga

Epoch Times
06.04.2012

Oleg Efrim, Ministrul Justiţiei s-a întâlnit, joi 5 aprilie cu omologul său ceh, Jiri Pospisil, în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Praga. Ministrul moldovean al Justiţiei a fost însoţit de directorul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Veaceslav Ceban şi au avut o întrevedere cu Vladimir Stiborik, preşedinte al Curţii Superioare din Republica Cehă, dupa care a vizitat Memorialul şi Penitenciarul Pankrac din Praga.

Una din principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor dintre ministrul Justiţiei şi oficialităţile cehe a fost reforma din sectorul Justiţiei, iniţiată de autorităţile de la Chişinău.

În timpul discuţiilor interlocutorii au constat că există un şir de probleme pe care le întâmpină în prezent Republica Moldova, similare celor cu care s-a confruntat Cehia în faza de preaderare la Uniunea Europeană.

Astfel, problemele cele mai evidente sunt modificarea sistemului de executare a deciziilor judecătoreşti şi competenţele la care pretind instanţele specializate.

Ministrul ceh al Justiţiei a apreciat eforturile Guvernului de la Chişinău în aplicarea reformelor, pe calea asocierii la Uniunea Europeană.

Totodată, Jiri Pospisil a menţionat că în anumite privinţe, ţara sa ar putea chiar prelua din experienţa Republicii Moldova şi anume în ceea ce ţine de delimitarea competenţelor şi rolul pe care îl joacă Consiliul Superior al Magistraturii în sistemul Justiţiei, instituţie despre a cărei înfiinţare în Cehia se discută abia acum.

În acelaşi timp, Ministrul Justiţiei i-a adresat omologului său de la Praga o invitaţie de a vizita Republica Moldova, pentru a semna un acord de colaborare dintre cele două ministere de Justiţie. Potrivit Publika.TV, Jiri Pospisil a acceptat oferta, anunţându-şi disponibilitatea de a acorda toată asistenţa necesară Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor