Ministrul Justiţiei a avut o întrevedere cu reprezentanţii Fundaţiei Konrad Adenauer

Tatiana Chiriac
12.09.2012

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, s-a întâlnit astăzi cu o delegaţie a Fundaţiei Konrad Adenauer, cu care a discutat perspectivele colaborării bilaterale, precum şi asistenţa promisă pentru reforma instituţiilor de drept din Republica Moldova în cadrul Planului de acţiuni semnat de Ministerele Justiţiei de la Chişinău şi Bucureşti pe 17 iulie 2012.

În particular, este vorba de asistenţa tehnică pe care Fundaţia germană s-a angajat s-o ofere în 2012 pentru stabilirea unui mecanism monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, în baza practicilor dobândite de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, este vizată asistenţa necesară pentru elaborarea ajustării cadrului legislativ în domeniul organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc, de reformare a procedurilor penale şi a celor civile, precum şi în domeniul probaţiunii. Pe lângă asta, Ministerul Justiţiei a solicitat asistenţă pentru crearea şi consolidarea capacităţii de management a fondurilor externe.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Justiţiei, în cadrul discuţiei pe care au purtat-o cu Oleg Efrim, reprezentanţii Fundaţiei Konrad Adenauer au solicitat Ministerului Justiţiei să prezinte o listă de priorităţi, pe care să o examineze în regim de urgenţă, pentru a-şi putea onora în timp util toate angajamentele. Pe lângă asta, ei s-au arătat deosebit de interesaţi de etapa în care se află astăzi reforma organelor de anchetă, în special cea a Procuraturii, dar şi de eventualitatea elaborării şi adoptării unei noi Constituţii.

La rândul său, Oleg Efrim a reiterat deschiderea autorităţilor de la Chişinău spre cooperare, pe orice domenii şi proiecte de interes comun, şi le-a mulţumit oaspeţilor pentru disponibilitatea de a se implica activ în sprijinul reformelor iniţiate în sectorul Justiţiei din Moldova. La fel, el le-a comunicat că Ministerul are deja pregătită lista de priorităţi şi pentru 2013, propunând Fundaţiei Konrad Adenauer să reflecte asupra unora din acestea, cum ar fi instruirea periodică a actorilor din sectorul justiţiei în domeniul eticii profesionale, îmbunătăţirea mecanismelor de respectare a eticii profesionale sau susţinerea campaniilor de sensibilizare a respectării eticii profesionale a actorilor din sectorul Justiţiei.

Menţionăm că Fundaţia Konrad Adenauer este unul dintre principalii donatori angajaţi în mecanismul de asistenţă străină pentru susţinerea reformei în sectorul Justiţiei din Moldova. Următoarea şedinţă de coordonare a acestei asistenţe este preconizată pentru luna octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor