Ministrul Culturii o sancţionează pe Firea: "Evenimentele culturale stradale sunt esenţiale"

Evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş, susţine Şuteu, în replică la declaraţiile Gabrielei Firea.
Ministrul Culturii Corina Şuteu la sediul OAR, 12 mai 2016
Ministrul Culturii Corina Şuteu la sediul OAR, 12 mai 2016 (Epoch Times România)

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat luni, pe contul său de socializare, că o va invita în cursul acestei săptămâni pe Gabriela Firea la o discuţie. Anunţul vine în contextul în care Firea a declarat că-şi propune să nu mai autorizeze evenimentele stradale ce au loc în Centrul Capitalei în timpul weekendurilor, pe motiv că acestea ar duce la "ştrangularea" traficului.

"Evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş, iar blocajele din trafic nu sunt efectul acestora, a declarat ministrul Culturii, Corina Şuteu, care a anunţat că în cursul acestei săptămâni va lansa o invitaţie primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în vederea unei întâlniri pe această temă.

În cursul acestei săptămâni voi lansa o invitaţie Primarului General al Capitalei Gabriela Firea în vederea unei întâlniri.

Cred că evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viaţa oraşului şi a locuitorilor săi. Cred, de asemenea, că spaţiul public, spaţiul pietonal, spaţiile de interacţiune socială sunt factori de coeziune şi bunăstare în interiorul oraşelor contemporane. Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană.

Am încredere că Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei pot fi parteneri permanenţi în vederea dezvoltării ofertei culturale a Bucureştiului. E important ca iniţiativele stradale să fie acompaniate de autorităţi pentru a face din Bucureşti un "oraş al oamenilor".

Voi invita la discuţie şi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor - OAR Bucureşti.", scrie Şuteu pe contul său de socializare.

Reamintim că Firea a declarat duminică, la Antena 3, că nu mai doreşte ca străzi din centrul Capitalei să fie blocate cu activităţi de weekend şi că va comunica oficial acest lucru directorilor din instituţie care au dat aprobări pentru astfel de evenimente stradale, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple!