Ministerul Economiei: România este pregătită să fabrice muniţie termobarică cu efect perforant

.
. (Facebook - Ministerul Economiei)

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a afirmat că România este pregătită să fabrice pentru Ministerul Apărării Naţionale muniţie termobarică cu efect perforant.

„Am participat, astăzi, în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni, la testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Această etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea la nivel industrial a muniţiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, la CN ROMARM SA” , a spus ministrul Spătaru.

Demnitarul a adăugat că proiectul asigură creşterea capacităţii şi competitivităţii economice: La Plopeni, a fost testat un produs de importanţă strategică şi cu un potenţial de piaţă ridicat. La momentul actual, muniţiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configuraţia propusă se vor realiza în cadrul proiectului "perforant-termobarică", neaflându-se la această dată în fabricaţie de serie sau pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume.

Potrivit unui comunicat de presă emis de ministerul Economiei, Uzina Mecanică Plopeni are pentru anul 2022 atribuite peste 6,5 milioane de lei de către ministerul de resort de la bugetul de stat. Banii urmează să fie investiţi pentru asimilarea şi fabricarea unei game diversificate de muniţie de artilerie, în scopul satisfacerii necesităţilor forţelor Sistemului Naţional de Apărare şi ale beneficiarilor externi.

“Avem astăzi o dovadă clară că astfel de proiecte pot fi implementate de companii româneşti. De aceea este important să existe cooperare între industria de apărare românească şi MApN. Scopul industriei româneşti de apărare este să asigure un procent consistent din necesarul de înzestrare al Armatei Române, dar şi să producă pentru beneficiarii externi”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

Precizăm că lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniţie cu efect combinat de schije şi suflu, având capacitatea de a perfora ţinte de beton, cărămidă, valuri de pământ şi ţinte blindate. Muniţia a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, în cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricaţie în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanţat de către UEFISCDI şi ROMARM SA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne