Mii de persoane protestează la Melbourne împotriva carantinei generate de focarul de virus Wuhan [video]

Poliţie călare şi protestatari la Melbourne, 24 iulie 2021
Poliţie călare şi protestatari la Melbourne, 24 iulie 2021 (STEVEN SAPHORE / AFP via Getty Images)

Mii de australieni sătui de blocajele draconice anti-COVID-19 au ieşit în stradă sâmbătă, la Sydney şi Melbourne, ca parte a protestelor din toată lumea, numite generic "Demonstraţiile mondiale în sprijinul libertăţii".

Australienii s-au adunat în Parcul Victoria din Sydney, înainte de a merge la Primărie, în cartierul de business, însoţiţi de o prezenţă masivă a Poliţiei, care includea trupe călare şi ofiţeri anti-tero.

Protestatarii au purtat pancarte, iar într-un videoclip postat pe Twitter de jurnalistul Zac Crellin, de la publicaţia Pedestrian Daily, aceştia pot fi auziţi scandând: "Ce vrem? Libertate. Când o vrem? Acum!"

În videoclipurile lui Crellin, susţinătorii pot fi auziţi claxonând şi afişându-şi propriile bannere, în mijlocul uralelor şi strigătelor protestatarilor aflaţi în marş.

Unele dintre pancarte cereau „Demascarea adevărului” şi „Vei fi mai sigur cu distanţarea de mass-media decât cu distanţarea socială”.

Poliţia statului New South Wales a declarat că recunoaşte şi susţine drepturile de liberă exprimare şi de întrunire paşnică, dar protestul a fost o încălcare a ordinelor de sănătate publică.

Poliţia a confirmat că au fost făcute „o serie” de arestări. Unii protestatari ar fi aruncat sticle de plastic şi plante luate de pe stradă, a transmis AAP.

Sydney a fost blocat în ultimele patru săptămâni din cauza izbucnirii variantei Delta a virusului Wuhan.

Oficialii guvernamentali au transmis că cei cinci milioane de locuitori din Greater Sydney nu îşi pot părăsi casele decât cu motive serioase.

În ciuda măsurilor de blocare şi a altor restricţii, inclusiv purtarea de măşti şi distanţarea socială, virusul Wuhan a continuat să se răspândească, statul New South Wales raportând alte 163 de cazuri COVID-19 sâmbătă.

Înainte de eveniment, ministrul Sănătăţii din NSW, Brad Hazzard, a condamnat sâmbătă dimineaţă protestul planificat ca fiind „într-adevăr prostesc”.

„Trăim într-o democraţie şi, în mod normal, eu sunt cu siguranţă unul care susţine drepturile oamenilor de a protesta ... dar în prezent avem cazuri ieşite din normă şi avem oameni care cred că este OK să ieşim şi, eventual, să stăm înghesuiţi la o demonstraţie”, a afirmat el.

Protestul anti-carantină din Sydney este unul dintre cele mai mari care au avut loc în Australia pe fondul pandemiei, de anul trecut, când zeci de mii de susţinători şi protestatari ai organizaţiei Black Lives Matter au mărşăluit la Melbourne. Aceste proteste au avut loc în solidaritate cu protestele stângii radicale şi ale organizaţiei BLM din Statele Unite şi alături de activismul intern împotriva morţilor indigene survenite în arestul poliţiei.

Protestele BLM din Melbourne au izbucnit cu câteva săptămâni înainte ca oraşul şi întregul stat Victoria să intre într-unul dintre cele mai lungi blocaje ce au avut loc în oricare oraş din lume - cu o durată de 112 zile - pe fondul unui al doilea val al pandemiei virusului Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe