Mii de persoane mărşăluiesc în Polonia după moartea primarului oraşului Gdansk

Mii de oameni se adună în capitala Poloniei pentru a-l onora pe răposatul primar al oraşului Gdansk
Mii de oameni se adună în capitala Poloniei pentru a-l onora pe răposatul primar al oraşului Gdansk (Janek Skarzynski/AFP/Getty Images)

Mii de oameni s-au alăturat unor marşuri anti-violenţă pe cuprinsul Poloniei după ce s-a anunţat că primarul oraşului Gdansk a murit ca urmare a rănilor provocate în timpul unui atac comis asupra sa la un eveniment caritabil.

Primarul Pawel Adamowicz a fost înjunghiat duminică seară şi a murit luni după amiază, potrivit Euronews. Atacul a avut loc în timp ce Adamowicz se afla pe scena unui eveniment organizat de Marea Orchestră de Caritate de Crăciun.

Ministrul polonez al Sănătăţii, Lukasz Szumowski, a precizat în presa locala că Adamowicz nu a putut fi salvat.

Ministrul de Interne, Joachim Brudzinski, a declarat că atacul a fost un “act de o barbarie inexplicabilă”.

Autorităţile poloneze l-au identificat pe atacator - un bărbat de 27 de ani, pe nume Stefan. Numele său complet nu a fost publicat.

Atacatorul a fost descris de autorităţi ca fiind un jefuitor de bănci cu probleme mintale. Imaginile televizate l-au surprins pe atacator strigând că a fost trimis la închisoare deşi a fost nevinovat şi că, aparent, a fost torturat de fostul guvern al Platformei Civice, din care a făcut parte anterior şi Adamowicz.

Primarul, aflat în funcţie din 1998, a fost văzut ca progresist şi a manifestat sprijin pentru drepturile homosexualilor şi toleranţă pentru minorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe