Michelle Obama, de la primă doamnă la vedetă de Hollywood

Michelle Obama.
Michelle Obama. (Alex Wong / Getty Images)

Când Hollywood-ul îl aplauda pe Daniel Day-Lewis pentru prestaţia sa din Lincoln, primul preşedinte republican, şi-a făcut apariţia Michelle Obama într-o rochie a designerului indian Naeem Khan. Michelle şi-a schimbat rolul de First Lady pe cel de prezentatoare a premiului Oscar pentru cel mai bun film al anului: un drept rezervat marilor vedete ale scenei a fost acordat acestei 'superwoman' de la Casa Albă, notează marţi ziarul Las Provincias.

Cu un indice de popularitate superior - cu peste 20 de puncte - soţului, Michelle Obama a căpătat cu trecerea timpului un rol tot mai relevant în viaţa publică americană. A rămas în spate imaginea sa din 2008, când vocile critice o comparau cu o femeie certăreaţă de culoare şi care uneori a surprins neplăcut prin comentariile sale acre. Singurul lucru păstrat de Michelle după instalarea sa la Casa Albă este pasiunea pentru modă şi un stil personal, care a făcut din ea un exemplu de urmat în SUA şi de armă puternică pentru realegerea soţului. Emoţionantul discurs pronunţat de Michelle la Convenţia Naţională Democrată din Charlotte, în septembrie, a suscitat în mulţi dorinţa de a o vedea ca viitoare candidată la preşedinţie. Există o singură problemă: interesul ei redus faţă de cariera politică.

Primii patru ani de mandat nu i-au alterat modul de gândire: 'Întâi de toate sunt mamă', a spus după ce a pus piciorul la Casa Albă. În acest timp s-a aflat în fruntea campaniei ‘Joining Forces' de susţinere a veteranilor de război şi a programului ‘Let's Move!' prin care vrea să combată obezitatea infantilă prin sport şi o alimentaţie sănătoasă. Apărarea acestor cauze au făcut-o să apară în numeroase programe de televiziune oferind o imagine relaxată mult mai apropiată de cetăţeanul de rând. Pe lângă aceste activităţi ea participă la diferite mitinguri şi îl reprezintă pe preşedinte când este necesar.

De la venirea sa la Casa Albă, stilul său a variat considerabil şi a fost inclusiv subiectul unei cărţi intitulată 'Michelle Obama şi Puterea Stilului', scrisă de fosta editoare a revistei Harper´s Bazaar, Kate Betts, în care este analizat look-ul şi puterea ei asupra industriei modei americane. Potrivit autoarei, vânzarea mărcilor pe care le poartă soţia lui Barak Obama cresc vertiginos, modelele se epuizează şi chiar ajută unele firme să scape de faliment, cum a fost cazul lui Talbots.

Primei doamne îi plac jachetele cardigan, curelele, rochiile fără mâneci şi imprimeele florale. Este înaltă şi îi place să-şi scoată în evidenţă partea de sus pe care o marchează cu un cordon sau curea, precum şi braţele elegante. De multe ori mizează pe stilul 'ladylike', cu fuste conice şi pulovere cu nasturi şi preferă decolteurile asimetrice la ţinutele de gală.

Deşi este o ambasadoare a modei americane, fie cu o creaţie a unui designer 'fetiche', precum Jason Wu sau J Crew, Michelle foloseşte şi mărci 'low cost' precum H&M. A apărut chiar şi pe coperta revistei 'Vogue', ceea ce nu a scutit-o de critici mai ales în vremuri de criză, pentru a fi purtat o rochie prea scumpă. I s-a imputat şi faptul că părul ei este prea întins pentru a fi o afro-americană. Adevărul este că stilul ei este mai mult lăudat, decât criticat, inclusiv de reputata Anna Wintour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură