Mexic: Conflicte violente între poliţie şi profesori, soldate cu morţi şi răniţi

În Mexic au avut loc conflicte violente între poliţie şi profesori, sîncare au fost ucise câteva persoane şi peste o sută au fost rănite. Un sindicat radical al profesorilor conduce protestele, declanşate de o serie de reforme controversate în educaţie.
Ciocniri violente între poliţie şi profesori în statul mexican Oaxaca, 19 iunie 2016.
Ciocniri violente între poliţie şi profesori în statul mexican Oaxaca, 19 iunie 2016. (Captură Foto)

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, duminică, în sudul Mexicului, după ce poliţia a avut conflicte violente cu mii de profesori care blocau străzile din oraşul Asuncion Nochixtlan, statul Oaxaca.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, dar unele rapoarte susţin că forţele de ordine au folosit şi arme letale pentru a-şi duce misiunea la bun sfârşit. Autorităţile au negat acuzaţiile.

Autorităţile au declarat că 53 de civili, 41 de agenţi ai Poliţiei Federale şi 14 agenţi ai Poliţiei Statului au fost răniţi în conflictele violente, alte 21 de persoane fiind arestate.

Şeful Poliţiei Federale mexicane Enrique Galindo a declarat ulterior că o unitate armată a poliţiei a fost trimisă la faţa locului după ce un grup neidentificat “a tras cu arme de foc asupra poliţiei şi populaţiei”.

“Există rapoarte privind prezenţa mai multor grupuri violente care au condus blocarea străzilor şi instalaţiilor strategice timp de mai multe zile”, au susţinut guvernele federal şi provincial într-o declaraţie comună, solicitând sindicatului profesorilor să se distanţeze de aceste grupuri.

Paramedicii au declarat că trei victime au suferit răni provocate de gloanţe.

Una dintre victime a fost un minor, în timp ce celelalte două aveau 23, respectiv 28 de ani, conform paramedicilor, care au cerut să rămână anonimi pentru că nu erau autorizaţi să discute public despre aceste informaţii.

Sindicatul CNTE – considerat a fi o aripă radicală a unui sindicat naţional – a condus timp de câteva zile protestele din Oaxaca împotriva reformelor din educaţie şi a arestării a doi dintre liderii săi. CNTE a denunţat "acţiunea represivă a guvernelor federal şi provincial".

Conflictele au continuat şi duminică seară în afara oraşului Oaxaca, manifestanţii incendiind mai multe instalaţii ale Poliţiei Federale.

CNTE s-a opus cu tărie reformelor din domeniul educaţiei prezentate de preşedintele Enrique Pena Nieto, care prevăd ca profesorii să fie supuşi unor evaluări. De asemenea, sindicatul a protestat împotriva arestării recente a unuia dintre liderii săi, Ruben Nuñez, şi a adjunctului său, Francisco Villalobos. Nuñez este acuzat de spălare de bani, iar Villalobos a fost acuzat că a furat manuale şcolare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe