Merkel le cere tuturor statelor membre ale UE să respecte Pactul de stabilitate şi creştere

Angela Merkel.
Angela Merkel. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat joi importanţa 'respectării pactului (european) de stabilitate' de către toate statele membre, în contextul în care la Bruxelles începe examinarea bugetului Franţei, ce ar prevedea noi derapaje, transmite AFP.

'Insist asupra acestui punct: toate statele membre trebuie să respecte pe deplin regulile Pactului de stabilitate şi de creştere', a spus Angela Merkel, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor din Bundestag, camera inferioară a parlamentului.

Cancelarul german nu a menţionat explicit Franţa şi a salutat înalta competitivitate din anumite ţări lovite de criză, precum Portugalia şi Irlanda.

'Numai astfel pactul îşi poate îndeplini funcţia de garant al stabilităţii şi, în primul rând, de a inspira încredere în zona euro', a adăugat ea.

'Textele nu sunt căzute din cer, ele au fost adoptate de Parlamentul European în urmă cu un an şi jumătate', a adăugat Merkel.

'Sunt sigură că actuala Comisie Europeană, ca şi cea care o va înlocui, este conştientă de responsabilitatea centrală pe care o are pentru credibilitatea Pactului de stabilitate şi creştere', a mai spus ea.

În contextul în care bugetul Franţei ar putea fi respins până la sfârşitul lunii octombrie de către Bruxelles, un scenariu umilitor pe care Parisul încearcă să-l evite cu orice preţ, guvernul francez a anunţat miercuri o accelerare a procesului de cesionare a activelor statului şi o relaxare a pieţei muncii în viitor, una din preocupările Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe