Matei Dobrovie: ANC a deblocat procesul de redobândire a cetăţeniei române, acceptând cereri prin mandatar cu procură

Paşaport
Paşaport (facebook.com / Matei Dobrovie)
Maria Maevschi
19.08.2020

„Iată că #SePoate! Am insistat şi am reuşit!”, scrie deputatul român Matei Dobrovie, pe pagina sa de Facebook, în contextul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) a deblocat procesul de redobândire a cetăţeniei române pe baza soluţiei simple propuse chiar de parlamentar şi anume prin depunerea cererilor prin mandatar cu procură.

Ţinând cont de starea pandemică creată în urma răspândirii virusului Wuhan, de graniţele închise precum şi de restricţii şi carantină, etnicii români din Republica Moldova sau Ucraina nu se pot deplasa personal în România pentru a-şi depune cererile la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, şi nu pot face acest lucru nici la consulatele din Bălţi, Cahul şi Chişinău, care au suspendat temporar aceste activităţi.

„În răspunsul ANC la adresa mea, preşedinta Autorităţii recunoaşte ce i-am spus de la început. Că actuala pandemie reprezintă un motiv temeinic justificat!!! Reamintesc că art.13 alin 1 din legea 21/1991 spune aşa: ʻCererea de acordare sau, după caz, de redobândire a cetăţeniei române se formulează în limba română, se adresează Comisiei pentru cetăţenie şi se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, fiind însoţită de acte care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta legeʼ.

ANC mi-a dat dreptate că fiecare cerere trebuie analizată individual, dar a introdus două condiţii pentru depunerea prin mandatar: decretarea stării de urgenţă în ţara de domiciliu/reşedinţă a petentului şi reprezentanţa diplomatică din acea ţara să aibă activitatea suspendată”, se arată în postarea lui Dobrovie.

Amintim că la începutul lunii august, deputatul român anunţa că procesul de redobândire a cetăţeniei române pe baza art.11 a fost întrerupt de tot în contextul pandemiei de coronavirus. Atunci ANC refuza să accepte depunerea prin mandatar cu procură specială a actelor, însă Dobrovie a insistat, solicitând şi explicaţii de la preşedinta ANC privind „raţiunea pentru care nu consideră motiv temeinic justificat această situaţie de excepţie”.

De asemenea, la sfârşitul lunii iulie, Ambasada României în Republica Moldova a anunţat că, începând cu data de 27 iulie 2020, Secţia Consulară de la Chişinău îşi va relua gradual activitatea pentru depunerea cererilor de obţinere a documentelor de stare civilă (înregistrare primară a naşterii, înscriere naştere şi căsătorie în registrele de stare civilă româneşti), precum şi călătorie (paşaport electronic), doar pentru solicitanţii ale căror programări au fost anulate în contextul pandemiei de COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor