Martens către Crin Antonescu: Statele membre nu sunt „slugi”, ci „actori” în procesul de decizie

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat, în cadrul conferinţei care a marcat încheierea lucrărilor Congresului PPE, că statele membre nu sunt „slugi”, ci „actori” în procesul de decizie, referindu-se la o declaraíe f[cut[ miercuri de Crin Antonescu.
Preşedintele PPE, Wilfried Martens (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Ioana Statescu
18.10.2012

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat, în cadrul conferinţei care a marcat încheierea lucrărilor Congresului PPE, că statele membre nu sunt „slugi”, ci „actori” în procesul de decizie, referindu-se la o declaraţie făcută miercuri de Crin Antonescu.

„Statele membre nu sunt sclavii instituţiilor europene. Avem un braţ executiv în Uniunea Europeană şi acesta este Comisia Europeană, care are competenţe de reglementare. Celelalte decizii politice sunt luate în comun. Aşa că acestea sunt minciuni pentru ca guvernele şi statele membre nu sunt slugi, ci hotărăsc împreună”, a subliniat Preşedintele PPE.

Crin Antonescu, a precizat, miercuri seară, în cadrul mitingului organizat pe stadionul Arena Naţional, în care au fost prezentaţi candidaţii USL pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, că alianţa social- liberală va fi „partenerul” şi nu „sluga” Europei.

„Noi cei care conducem şi vom conduce România, în numele poporului român şi pentru poporul român, vom fi partenerii şi nu slugile instituţiilor europene”, a spus Antonescu.

Mai mult, Wilfried Martens a susţinut că ar fi o greşeală să se redeschidă o acţiune împotriva preşedintelui Traian Băsescu, în cazul în care USL va câştiga alegerile parlamentare.

„Cred că Curtea Constituţională din România a luat decizii foarte importante în luna august şi s-au creat condiţiile de a se ajunge la o relaţie echilibrată între preşedintele Traian Băsescu şi noul guvern, care are o mare majoritate în Parlament. România nu este singura ţară din Uniunea Europeană care s-a confruntat cu o astfel de situaţie. Am avut situaţii similare în Franţa şi cred că şi în apropierea Uniunii Europene, de exemplu în Georgia”, a mai afirmat Wilfried Martens.

Preşedintele PPE a subliniat că preşedintele şi noul guvern susţinut de o altă majoritate trebuie să „coabiteze”.

„Sunt convins că ambele părţi conştientizează acum necesitatea unei relaţii echilibrate. Ar fi o greşeală să se redeschidă o acţiune împotriva preşedintelui Traian Băsescu”, a subliniat Martens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor