Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene: ”Trebuie să trecem la proiecte cu valoare adăugată” (video)

Marius NICA, ministrul Fondurilor Europene şi Iulia BAZ, director Autoritatea de Management POC 2014 - 2020
Marius NICA, ministrul Fondurilor Europene şi Iulia BAZ, director Autoritatea de Management POC 2014 - 2020 (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”Trebuie să trecem la sustenabilitatea proiectelor, la proiecte cu valoare adăugată în economie. Este nevoie să prioritizăm acele investiţii şi domenii care chiar atrag bani”, a declarat azi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, cu referire la cadrul financiar 2014-2020, în cadrul conferinţei ”Oportunităţi de finanţare pentru mediul privat. Marile investiţii”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene şi EurActiv.

Ministrul a pledat pentru realizarea unui sistem concurenţial pentru exerciţiul financiar 2014-2020 şi pentru orientarea fondurilor europene către acele domenii care chiar atrag bani. ”În exerciţiul 2007-2013 nu s-a întâmplat aşa şi s-a încercat reglarea pe parcurs. Am avut sume care n-au fost angajate şi pe care va fi cu siguranţă foarte greu să le cheltuim până la sfârşitul anului. Ordonatorii principali de credite vor primi bani doar dacă demonstrează că proiectele sunt sustenabile. Vom aloca bani doar în sectoarele unde se pot dezvolta proiecte rapid”, a explicat Nica.

Pe de altă parte, oficialul a subliniat importanţa finanţării companiilor mari, care reprezintă 42% din totalul cifrei de afaceri din România şi 70% din totalul exporturilor, pentru competitivitatea economiei României. În opinia sa, trebuie pus accent pe dotarea laboratoarelor şi creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare prin modernizarea centrelor existente, cât şi pe importanţa resurselor umane de calitate, indiferent de mărimea întreprinderilor prin Programul operaţional Capital Uman. Marius Nica consideră că dacă în perioada 2007-2014 accentul a fost pus pe formare, în exerciţiul 2014-2020 acesta trebuie pus pe angajatori.

”Ne propunem ca spre deosebire de perioada 2007-2013, perioada de evaluare să fie mult mai strânsă. Asta nu înseamnă că nu dorim o evaluare de calitate, dar au fost luni întregi, timpi morţi care s-au pierdut şi care au condus la fonduri nealocate şi necheltuite, lux pe care nu ni-l mai putem permite în perioada 2014-2020. În această etapă trebuie să trecem de la bătălia cifrelor la sustenabilitatea proiectelor cu valoare adăugată în economie”, a concluzionat ministrul Fondurilor Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie