Mario Draghi îl numeşte pe Erdogan "dictator". Turcia fumegă

Mario Draghi
Mario Draghi (Martin Leissi / Bloomberg / Getty Images)

În urma incidentului istoric de săptămâna trecută, când Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene nu a avut scaun rezervat la întâlnirea pe care o avea cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan, în timpul vizitei sale la Ankara, relaţiile diplomatice dintre Europa şi Turcia au atins din nou un nivel coborât.

Preşedintele Comisiei Europene, Von der Leyen, a fost în mod clar surprinsă când ea şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-au întâlnit cu Erdogan la Ankara, marţi, dar au găsit doar două scaune pregătite pentru întâlnire, care au fost ocupate rapid de cei doi bărbaţi.

Erdogan şi Michel s-au aşezat rapid pe scaune în timp ce von der Leyen, al cărui grad diplomatic este acelaşi cu al celor doi bărbaţi, a fost nevoită să rămână în picioare - aşezându-se după un scurt moment de confuzie, pe o canapea îndepărtată, unde fusese plasat şi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Ca răspuns, fostul partener Goldman şi şef al BCE, actual prim-ministru al Italiei, Mario Draghi, a declarat jurnaliştilor: „Nu sunt deloc de acord cu comportamentul lui Erdogan faţă de preşedintele Von der Leyen ... Cred că nu a fost un comportament adecvat şi mi-a părut foarte rău pentru umilinţa la care a fost supusă Von der Leyen”.

Draghi a continuat dur, spunând „cu aceşti dictatori, să îi etichetăm drept ceea ce sunt - care sunt, până la urmă, necesari - trebuie să fim sinceri în exprimarea propriilor idei şi opinii divergente despre societate”.

Nu a fost imediat evident ce a dorit să spună Draghi prin sintagma „dictatori care sunt necesari” şi dacă există un dublu standard - al Europei - referitor la dictatorii necesari faţă de cei inutili.

În mod previzibil, Turcia s-a arătat furioasă pe premierul italian pentru că l-a numit pe Erdogan „dictator”, iar ministerul turc de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul italian la Ankara pentru a condamna observaţiile. Potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe, ambasadorului i s-a spus că remarcile lui Draghi erau împotriva spiritului cooperării dintre cele două ţări.

Ministerul a declarat că Draghi ar trebui să-şi retragă „imediat” „observaţiile obraznice şi urâte”. Ministrul de Externe Cavusoglu a criticat de asemenea remarcile într-o postare pe Twitter.

„Condamnăm cu tărie discursul inacceptabil şi populist al prim-ministrului italian Draghi şi comentariile sale urâte şi necontrolate despre preşedintele ales”, a scris el pe Twitter.

Joi, Cavusoglu a spus că scaunele la reuniune au fost aranjate în conformitate cu cerinţele blocului şi cu protocolul internaţional şi că Turcia este supusă unor „acuzaţii nedrepte”.

Turcia a insistat asupra faptului că cererile de protocol ale UE au fost aplicate, dar şeful protocolului Consiliului UE a declarat că echipa sa nu a avut acces, în timpul inspecţiei pregătitoare, la camera în care s-a petrecut incidentul.

"Dacă am fi avut acces la camera în care a avut loc întâlnirea, ar fi trebuit să le sugerăm gazdelor noastre, ca o curtoazie, să înlocuiască canapeaua cu două fotolii pentru preşedintele Comisiei", a scris Dominique Marro într-o notă publicată de Consiliul UE.

Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce Erdogan a scos Turcia din Convenţia de la Istambul, menită să combată violenţa împotriva femeilor. Măsura a fost o lovitură pentru mişcarea pentru emanciparea femeilor din Turcia, care susţine că violenţa domestică şi omorârea femeilor sunt în creştere.

În timpul vizitei sale la Ankara, Von der Leyen i-a cerut lui Erdogan să-şi inverseze decizia de retragere din Convenţia de la Istanbul - numită după oraşul turcesc unde a fost semnat acordul în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe