Malnutritia acuta in Cornul Africii

Un copil de doua luni din Africa este vegheat de mama sa la un centru al organizatiei Medecins Sans Frontiers (MSF)in orasul Kuyera 2 septembrie 2008 (ROBERTO SCHMIDT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.12.2008

Conform agentiilor de monitorizare, Cornul Africii arata semne de probleme alimentare acute, incluzand vanzarea de bunuri familiale precum proprietatile pentru supravietuire si migrare in scopul gasirii hranei. Exista de asemenea un numar din ce in ce mai mare de oameni care sufera de malnutritie. Grupari umanitare de ajutor spun ca mai mult de sase milioane de oameni din regiunea cornului ar putea avea nevoie de ajutor.

Asistenta Margaret Aguirre a fost alarmata la vederea micutului baiat. Mama lui, pe nume Adena, l-a adus pe subnutritul baietel de sapte ani la centrul terapeutic de hranire condus de Corpuri Medicale Internationale.

"Era chiar inspaimantator sa il vezi-era piele si oase. Sa spui ca ale sale coaste impungeau ar fi putin spus" a declarat ea. "Abia putea sta in picioare, iar ea trebuia sa il tina. Copilul e inalt si este suparator sa vezi ca nu putea sta in picioare. Mama lui a trebuit sa il care in clinica."

Expertii in probleme de sanatate spun ca familiile de acest gen au ramas fara resurse de supravietuire.

Seceta inseamna lipsa de pasuni pentru septeluri, care furnizeaza familiilor lapte. Unii vand septelurile, uneltele si alte bunuri pentru a cumpara mancare. Altii mananca seminte care trebuie plantate sau supravietuiesc cu mancare de genul "bananei false", sau alte fructe din aceasta familie, care au putine calorii sau nutrienti. Amenintati de foamete, familii sau chiar comunitati intregi de oameni au plecat adesea in cautare de hrana.

O situatie asemanatoare a semnalat si Aine Fay din Etiopia, directoarea Irish NGO Concern Worldwide. Ea descrie un copil pe care l-a cunoscut la una din statiunile de hranire ale grupurilor ei.

"Am dat peste un copil de un an (Abraham Adwiro) care cantarea 4,2 kg. Tatal, care a migrat in cautarea unui loc de munca si a banilor, nu s-a mai intors" a declarat ea." "Intre timp, starea acestui copil s-a deteriorat pana in punctul in care mancarea nu il mai putea ajuta. I-am dat si mancare si medicamente. A avut nevoie de antibiotice pentru o infectie."

Interesul este de a ajuta mai mult de 50.000 de copii si mame din Etiopia. Multi copii vin la unul dintre aceste centre cu inflamatii mari si burti umflate de kwashiorkor, o stare cauzata de lipsa de proteine. Ar putea arata semne de epuizare sau marasm.

Agentiile de ajutorare internationale lucreaza pentru a preveni atingerea nivelului de foamete de catre adulti si copii.

Aceasta include doua decese la 100.000 de oameni, datorate in parte consumului zilnic de mai putin de 2.100 kilocalorii de mancare, si patru litri de apa.

Pentru a atenua malnutritia acuta in Etiopia, organizatia Concern distribuie pachete de 8.3 kg de faina si un litru de ulei de gatit ca hrana suplimentara pentru mii de copii subnutriti si mame insarcinate.

Copiilor li se mai da si o formula de nutritie mare numita F75 sau o proteina importanta, pasta de alune gata de mancat numita aluna durdulie.

Ajutor asemanator este de asemenea oferit la centrele de hranire suplimentara de la Corpurile Medicale Internationale, care se concentreaza de asemenea asupra solutiilor de lunga durata pentru foame acuta. Acestea includ furnizarea de apa potabila si servicii sanitare, si eforturi pentru a-i invata pe oameni sa planteze hrana nutritiva in gradinile lor.

Margaret Aguirre spune ca situatia din Etiopia este grava, dar mentioneaza ca s-a inregistrat recent o imbunatatire in ceea ce priveste precipitatiile si spune ca deocamdata, aceasta ar trebui sa mute o parte din populatie in afara foametei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor