Maia Sandu: Statul trebuie să majoreze indemnizaţiile asistenţilor copiilor cu dizabilităţi severe

Una dintre cele mai mari provocări pentru copiii cu dizabilităţi severe este accesul la educaţie, inclusiv integrarea lor socială, afirmă Maia Sandu.
Copil din R. Moldova diagnosticat cu autism.
Copil din R. Moldova diagnosticat cu autism. (elenarobu.md)
Tatiana Chiriac
15.06.2021

Preşedintele Maia Sandu, la întâlnirea de luni, cu un grup de mame care îngrijesc copii cu dizabilităţi severe a menţionat că trebuie modificată legislaţia privind asistentul personal al acestor copii, pentru ca părinţii lor sau alţi solicitanţi să nu aştepte ani la rând atribuirea statutului în cauză, iar finanţarea asistenţilor să fie făcută din Bugetul de stat.

Mai mult, trebuie majorate indemnizaţiile şi regândit procesul de compensare a medicamentelor.

„Le-am ascultat păsul şi am căutat împreună soluţii la problemele semnalate, care pentru ele sunt o realitate zilnică. Pentru a îmbunătăţi viaţa acestor oameni şi a o face mai uşoară este nevoie să schimbăm atât legile, cât şi atitudinea autorităţilor”, a notat Maia Sandu.

Şefa statului a ţinut să sublinieze că una dintre cele mai mari provocări pentru copiii cu dizabilităţi severe şi implicit familiile lor rămâne accesul la educaţie, inclusiv integrarea lor socială.

„Sunt lucruri fireşti, care pentru mulţi dintre ei devin însă obstacole de neînvins - şi statul este dator să acţioneze. Este şi una dintre sarcinile importante pentru următorul Guvern”, a conchis preşedinta Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor