Maia Sandu îi dă replica lui Lavrov: Provocare ordinară menită să destabilizeze ţara

Maia Sandu
Maia Sandu (Facebook / maia.sandu)

Maia Sandu a calificat declaraţiile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, potrivit cărora vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri, drept o "provocare ordinară", menită să destabilizeze situaţia din ţară, scrie presa de peste Prut, preluată de HotNews.

Maia Sandu a reamintit că Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina şi a transmis că cetăţenii trebuie "să nu se lase manipulaţi".

"Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare.

Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă", a declarat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a mai subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea:

"Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova.

Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul '5+2'. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare, şi ne-a reuşit până acum, să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng", a declarat Maia Sandu.

Nu în ultimul rând, şefa statului a atras atenţia că îngrijorările în privinţa securităţii Republicii Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse în Ucraina.

Declaraţiile ei vin în condiţiile în care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat joi Republica Moldova că "o situaţie de ameninţare" la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii, riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.