Mai multe zeci de activişti cubanezi au fost reţinuţi

Grupul "Doamnele în alb" - format din soţii şi mame ale dizidenţilor cubanezi. "Doamnele în alb" se opun cu tărie politicilor abuzive ale regimului comunist cubanez; Havana, 12 noiembrie 2011
Grupul "Doamnele în alb" - format din soţii şi mame ale dizidenţilor cubanezi. "Doamnele în alb" se opun cu tărie politicilor abuzive ale regimului comunist cubanez; Havana, 12 noiembrie 2011 (Adalberto Roque / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
20.03.2012

Câteva zeci de activişti cubanezi au fost arestaţi luni, înainte de vizita de săptămâna viitoare a Papei Benedict al XVI-lea în Havana, potrivit rapoartelor mass-media.

Cel puţin 50 din activiştii arestaţi aparţineau Doamnelor în alb, un grup care a câştigat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire cu mai mulţi ani în urmă. Multe dintre femei au cerut eliberarea protestatarilor politici deţinuţi în ţara comunistă, a raportat AFP.

Grupul activist a declarat că autorităţile cubaneze şi-au intensificat presiunea şi supravegherea, potrivit agenţiei de ştiri.

Membrele Doamnelor în alb participă împreună la Liturghia catolică şi organizează un marş de protest îmbrăcate în alb, care simbolizează pacea. Multe dintre femei au spus că soţii sau rudele de sex masculin au fost reţinute pe termen nelimitat de autorităţile cubaneze.

"Acest weekend a fost încă unul plin de represiune politică din partea unui guvern totalitar", a relatat Elizardo Sanchez, care lucrează pentru Comisia cubaneză a Drepturilor Omului, pentru BBC. "Cea mai rea parte este faptul că victimele represiunii au fost, de fapt, femeile".

După cum au observat unii analişti, este de aşteptat ca Papa Benedict să vorbească despre drepturile omului în timpul vizitei sale în Cuba.

"El nu este eliberatorul Cubei. Eliberatorul exclusiv al Cubei este poporul cubanez", a declarat pentru BBC Angel Moya, prizonier şi fost dizident politic în Cuba,.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor