Macron face apel la "sobrietate colectivă" din partea francezilor pentru a contracara penuria de gaz

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Getty Images)
D.B.
14.07.2022

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut "sobrietate colectivă" din partea locuitorilor ţării "pentru a fi în poziţia de a consuma mai puţin" în faţa penuriei de gaze.

"Ne aflăm într-un aşa-numit război hibrid. Aşadar, energia nu este o consecinţă a sancţiunilor noastre. Rusia foloseşte energia aşa cum foloseşte de fapt alimentele, ca armă de război", a declarat el, într-un interviu din grădina Palatului Elysee, citat de CNN.

Liderul francez a menţionat că va "cere administraţiilor publice, marilor grupuri şi tuturor celor care pot, să pună la punct un plan acum, în această vară", pentru a reduce consumul general şi a economisi gazul.

"Cred că astăzi ar fi necesar să ne pregătim pentru un scenariu în care ar trebui să ne lipsim în totalitate de gazul rusesc. Acest scenariu nu este teoretic. Este un scenariu foarte dur şi ar trebui să ne pregătim pentru el", a declarat Macron.

Liderul francez a încercat, de asemenea, să îi liniştească pe cetăţeni, spunând că "în prezent ne reumplem rezervele pentru a avea aproape 100% din rezervele noastre înapoi până la toamnă", reiterând, de asemenea, că Franţa "nu este foarte dependentă de gazul rusesc".

Franţa primeşte mai puţin gaz din Rusia decât unii dintre vecinii săi europeni.

Vorbind mai general despre războiul din Ucraina, Macron a declarat că "ar trebui să ne pregătim cu toţii pentru faptul că va dura", adăugând că vara şi începutul toamnei vor fi "fără îndoială foarte dificile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor