Lukaşenko îi cântă în strună lui Putin: Modificările la doctrina nucleară rusească erau de mult timp necesare

Alexander Lukaşenko (SERGEI GAPON/POOL/AFP VIA GETTY IMAGES)
Redacţia
14.10.2024

Schimbările anunţate de Rusia în politica sa privind armele nucleare au fost aşteptate de mult timp şi probabil vor „răci ardoarea” duşmanilor săi occidentali, a declarat liderul bielorus Alexandr Lukaşenko într-un interviu publicat duminică, transmite Reuters.

Potrivit lui Lukaşenko, aliat apropiat al lui Vladimir Putin, „capetele înfierbântate” din Occident au auzit deja semnalele nucleare trimise de Moscova chiar înainte ca liderul de la Kremlin să anunţe schimbările luna trecută.

Declaraţiile dictatorului bielorus vin în contextul în care Putin a anunţat, la 25 septembrie, că Rusia extinde lista scenariilor care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea unei arme nucleare, inclusiv în cazul în care ar avea informaţii fiabile despre un atac transfrontalier masiv împotriva sa, implicând avioane, rachete sau drone. Liderul de la Kremlin a mai spus că Moscova va considera orice atac asupra sa susţinut de o putere nucleară drept un atac comun.

Anunţul s-a dorit a fi răspunsul Kremlinului la deliberările din Statele Unite şi Marea Britanie cu privire la acordarea sau nu Ucrainei a permisiunii de a lansa rachete convenţionale cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a lovi ţinte aflate în interiorul Rusiei.

„Această doctrină ar fi trebuit reînnoită cu mult timp în urmă”, a declarat Lukaşenko, care anul trecut a fost de acord cu Putin cu privire la staţionarea de arme nucleare tactice ruseşti în Bielorusia.

El a declarat unui reporter al televiziunii ruse că rachetele occidentale „ne-ar fi bombardat deja, în special Rusia” dacă Occidentul nu ar fi acordat atenţie semnalelor nucleare anterioare ale lui Putin. Dar schimbarea doctrinei nucleare „probabil le răceşte ardoarea”, a adăugat el.

Ucraina a acuzat Rusia de şantaj nuclear, iar preşedintele său, Volodimir Zelenski, a îndemnat Occidentul să ignore „liniile roşii” ale lui Putin. Moscova susţine că avertismentele sale sunt reale, iar Putin a declarat că SUA şi aliaţii săi se vor lupta direct cu Rusia dacă vor da undă verde Kievului să lanseze rachete ATACMS americane şi Storm Shadow britanice adânc în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor