Locul unde se află chinezoaica poreclită „Sora caselor” este necunoscut


Preţurile pentru casele noi în Beijing şi în alte oraşe din China au crescut exorbitant. Apartamente în blocuri ca aceasta, fotografiate în iunie 2011, s-au vândut pentru 300.000 de yuani (46.000 dolari) pe metru patrat.
Preţurile pentru casele noi în Beijing şi în alte oraşe din China au crescut exorbitant. Apartamente în blocuri ca aceasta, fotografiate în iunie 2011, s-au vândut pentru 300.000 de yuani (46.000 dolari) pe metru patrat. (STR / AFP / Getty Images)

Un oficial chinez al Partidului Comunist din provincia Shaanxi a declarat recent că proprietara a peste 20 de proprietăţi în mai multe oraşe nu este de negăsit.

Gong Aiai a primit porecla "sora caselor" după ce a fost dezvăluit numărul imobilelor pe care le deţine. Cazul demonstrează corupţia imensă care este posibilă chiar şi la niveluri inferioare ale ierarhiei comuniste chineze.

După ce cazul a stârnit o furtună pe Internet, poliţia din oraşul său natal a relatat că l-a luat pe fratele ei în custodie, pentru a-l interoga.

Reporterii care doreau să o intervieveze pe Gong Aiai nu au reuşit să o găsească în Shenmu, reşedinţa sa, şi până în prezent nu a existat nicio informaţie cu privire la locul unde a plecat sau a fost dusă, sau dacă s-a ascuns pentru a evita publicitatea.

Proprietăţile lui Gong Aiai în Beijing şi Shaanxi, înregistrate pe nume diferite, valorează peste 10 miliarde de yuani (peste 160 milioane de dolari), conform estimărilor. Cantitatea mare de bani care a fost implicată în aceste achiziţii sugerează corupţia.

Gong, membră a Congresului Popular al Municipiului Yulin şi fostul preşedinte adjunct al Băncii Comerciale Rurale din comuna Shenmu, este cel mai recent oficial expus de informatori pe Internet.

Publicitatea intensă a determinat o investigaţie pe scară largă în Shaanxi, implicând şi poliţia din Beijing şi Ministerul Securităţii Publice, aspect ce a scos la iveală cele patru înregistrări rezidenţiale ilegale ale sale şi a dus la arestarea mai multor oficiali locali. În China, fiecare persoană are doar o singură înregistrare rezidenţială, sau hukou, şi nu poate deţine proprietăţi sub alte înregistrări.

Până în prezent, cercetările au descoperit circa 28 de proprietăţi personale. Opt dintre acestea sunt în Beijing, ocupând peste 2.000 de metri pătraţi, două în Xi'an de aproximativ 400 de metri pătraţi, şi două în Shenmu de 620 de metri pătraţi. Ea a deţinut şi întreprinderi în acele oraşe.

Într-un interviu cu mass-media chineză, Gong a încercat să explice afacerile sale familiale: "Familia mea este o familie mare şi avem afaceri cu cărbune şi alte produse", a spus ea. "Eu şi fraţii mei suntem în afaceri cu cărbune de ani de zile şi avem un venit mare." Chinezii care urmăreau cazul online nu păreau să fie convinşi.