Liderul socialiştilor spanioli rămâne în funcţie, fostul premier Aznar cere un proiect naţional (revista presei)

Liderul socialiştilor spanioli, Alfredo Perez Rubalcaba. (DANI POZO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
25.10.2012

Liderul socialiştilor spanioli, Alfredo Perez Rubalcaba, a decis să rămână în funcţie, în ciuda criticilor apărute după eşecul scrutinelor regionale din Ţara Bascilor şi Galicia, scriu joi cotidienele spaniole. De asemenea, acestea abordează şi tema Cataloniei, consemnând că fostul premier conservator Jose Maria Aznar a cerut construirea unui proiect naţional pentru a-l frâna pe şeful executivului local catalan, naţionalistul Artur Mas.

Rubalcaba îşi confirmă păstrarea funcţiei şi îi provoacă pe cei care l-au criticat, anunţă cotidianul El Pais pe prima pagină. 'Îmi voi îndeplini sarcinile până la sfârşit, până în 2016; alegerile primare pentru scrutinul regional vor avea loc când trebuie. Acum nu trebuie', a mai spus liderul socialiştilor. 'Îmi voi îndeplini sarcinile până la capăt', citează de asemenea cotidianul La Vanguardia din cele declarate de Rubalcaba. Liderul PSOE susţine că nu a avut parte de presiuni, şi că va rămâne în funcţie până în 2016, amânând dezbaterea asupra candidaturii socialiste pentru următoarele alegeri generale, precizează cotidianul menţionat.

Cotidianul La Razon consemnează miercuri că fostul premier conservator, Jose Maria Aznar, cere reconstrucţia unui proiect naţional pentru a-l frâna pe Mas şi subliniază, cu ocazia unui eveniment public, faptul că 'Spania se va putea rupe numai dacă în Catalonia va avea loc înainte propria ruptură'. Despre îndemnul lui Aznar cu privire la reformarea statului, împotriva naţionaliştilor lipsiţi de fidelitate scrie joi şi cotidianul El Mundo. De asemenea, acesta mai arată şi că Stânga Republicană Catalană (ERC) îi cere premierului Mariano Rajoy să renunţe la ideea folosirii trupelor împotriva Cataloniei şi să se angajeze public să excludă intervenţia armatei pentru a frâna un posibil referendum pentru autodeterminare.

Cotidianul catalan El Periodico remarcă faptul că un sondaj arată, cu o lună înainte de scrutinul regional din Catalonia, din 25 noiembrie, că majoritatea forţelor politice susţinătoare ale independenţei sau secesionismului se adună în jurul şefului executivului local catalan, naţionalistul Artur Mas.

Cotidianul ABC abordează un alt subiect de interes în Spania: compania Ford a ales să plece din Belgia, atrasă fiind de piaţa spaniolă. Potrivit cotidianului menţionat, compania îşi va transfera producţia a trei modele de automobile în fabrica valenciană din Almusafes, din 2014. Ford asigură peste 15.000 de locuri de muncă în Valencia, iar guvernul belgian consideră decizia drept o dramă, mai scrie cotidianul spaniol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor