Lavrov: Occidentul este de vină dacă izbucneşte războiul

Blinken a avertizat că Rusia va folosi răspunsul SUA pentru a motiva o viitoare agresiune
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Captură Foto)
A.P.
28.01.2022

Rusia nu urmăreşte începerea unui război cu Statele Unite şi NATO, a declarat, vineri, principalul diplomat al ţării, care a semnalat deschiderea pentru continuarea dialogului, în ciuda respingerii de către Occident a condiţiilor puse de Moscova pentru detensionarea situaţiei din Ucraina.

„Dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Nu vrem un război”, a susţinut ministrul de Externe Serghei Lavrov. „Dar nu vom permite [Occidentului] să ignore nepoliticos şi să ne calce în picioare interesele”, a spus Lavrov într-o videoconferinţă cu mass media rusă, în general controlată de stat.

El a acuzat guvernele occidentale că „avansează isteric” ameninţarea că Rusia va invada Ucraina.

Însă Moscova a comasat aproximativ 100.000 de militari aproape de graniţa cu Ucraina şi în Crimeea ocupată. Începerea unei serii de exerciţii militare în vestul Rusiei, precum şi anunţul desfăşurării de exerciţii surpriză în Bielorusia vecină au alimentat şi mai mult tensiunile.

SUA şi NATO au respins miercuri cererea Rusiei de a opri expansiunea NATO în Europa de Est, inclusiv de a interzice definitiv acceptarea Ucrainei în alianţă, dar au subliniat domeniile în care ar putea spori cooperarea cu Moscova.

Lavrov, care urmează să vorbească cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken „în zilele următoare”, a declarat că Rusia formulează un răspuns.

Lavrov a caracterizat părţi din răspunsul pe care Washingtonul l-a dat Moscovei cu rugămintea să-l păstreze privat, ca „praf în ochi, dar care conţine seminţe ale raţiunii în probleme secundare”.

El a făcut, de asemenea, diferenţa între răspunsul „ruşinos” şi „foarte ideologic” al NATO şi cel al Statelor Unite, pe care l-a complimentat drept „apogeul diplomaţiei”.

Dar Lavrov a spus că Moscova nu va face compromisuri cu privire la condiţiile propuse, inclusiv potenţiala aderare a Ucrainei la NATO, a repetat avertismentele Moscovei cu represalii în cazul în care cererile sale sunt respinse.

„Dacă încercările noastre de a ajunge la un acord asupra principiilor reciproc acceptabile de asigurare a securităţii în Europa eşuează, atunci vom lua măsuri de represalii”, a safirmat el.

Mai târziu, în cadrul videoconferinţei, Lavrov a sugerat că forţe externe - pe care nu le-a identificat - urmăresc să „provoace” intrarea Ucrainei în război, dar a reiterat că Rusia „nu-şi doreşte” acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor