Laboratoarele din Wuhan ar fi fraudat SUA cu zeci de milioane de dolari în subvenţii [Raport]

Laboratorul P4 de la Institutul de Virologie Wuhan din Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 17 aprilie 2020
Laboratorul P4 de la Institutul de Virologie Wuhan din Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 17 aprilie 2020 (Hector Retamal/AFP via Getty Images *)

Este posibil ca guvernul SUA să fi efectuat plăţi duble pentru proiecte în laboratoarele din Wuhan, China, prin intermediul Institutului Naţional de Sănătate (NIH) şi al Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), potrivit unor date analizate de CBS News.

"Ceea ce am găsit până acum sunt dovezi care indică o facturare dublă, un potenţial furt de fonduri guvernamentale. Este îngrijorător, mai ales că este vorba de agenţi patogeni periculoşi şi de cercetări riscante", a declarat Diane Cutler, fostă anchetatoare federală cu peste două decenii de experienţă în combaterea infracţiunilor financiare şi a fraudelor în domeniul sănătăţii.

Cutler a găsit dovezi ale unor posibile plăţi duble în timp ce a investigat subvenţiile acordate de guvernul american în vederea sprijinirii de cercetări de mare risc în China, care aparent au condus la pandemia de SARS-CoV-2. Ea a fost angajată de senatorul republican Roger Marshall din Kansas, care a dus dosarele la USAID şi la agenţia de monitorizare din cadrul USAID, instituţia lansând o nouă anchetă, ale cărei detalii nu au fost raportate anterior.

Cutler a menţionat că a vizualizat peste 50.000 de documente şi că este posibil ca guvernul american să fi efectuat plăţi duble pentru posibile bunuri medicale, echipamente, călătorii şi salarii.

Surse au declarat pentru CBS News că ar putea fi vorba de zeci de milioane de dolari.

De asemenea, surse familiare cu datele privind subvenţiile acordate nu au contestat raportul CBS News.

Un purtător de cuvânt al inspectorului general al USAID a refuzat să comenteze "cu privire la existenţa unei investigaţii specifice deschise". Biroul de presă al NIH nu a răspuns la întrebările CBS News.

Totodată, surse au declarat pentru CBS News că ancheta privind posibila facturare dublă ar putea dura cel puţin şase luni pentru a se încheia.

Marshall solicită acum o comisie de tip 9/11 (11 septembrie).

"Cred că există 1,1 milioane de motive pentru care contribuabililor americani ar trebui să le pese", a afirmat Marshall. "Să zicem că se prăbuşeşte un avion. Vrem să aflăm de ce s-a prăbuşit şi facem orice pentru a face acest lucru. Şi speranţa este să nu mai avem un alt avion care să se prăbuşească din acelaşi motiv."

În timp ce agenţiile de informaţii nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la originea pandemiei, FBI şi Departamentul de Energie al SUA au constatat că este plauzibilă o scurgere accidentală de laborator. Virusul SARS-CoV-2 a apărut pentru prima dată în Wuhan, unde Institutul de Virusologie de aici a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

În timpul unei audieri recente în Congresul SUA cu privire la originile COVID-19, Camera Reprezentanţilor a votat în unanimitate un proiect de lege care ordonă declasificarea informaţiilor cu privire la originea virusului.

Robert Redfield, fost director al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC), a declarat că bani proveniţi de la NIH, Departamentul de Stat, USAID şi Departamentul Apărării au oferit finanţare pentru cercetarea virusului de mare risc în Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe