La trei luni de la începerea şcolii, niciun elev din Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la şcoală

Elevi la examen
Elevi la examen (abcjuridic.ro)

La trei luni de la începerea şcolii, niciunul dintre elevii din judeţul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la şcoală, aşa cum prevede principalul program al ministerului de reducere a abandonului şcolar. La licitaţiile pentru lapte şi mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată, relatează Edupedu.ro.

Din septembrie până în luna noiembrie, în nicio şcoală din judeţul Ilfov nu s-a distribuit măcar o porţie de lapte, mere sau produse de panificaţie, aşa cum prevede Programul pentru şcoli al României 2017-2023, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017. Potrivit unui răspuns primit de publicaţia citată de la Consiliul Judeţean Ilfov, în prezent se derulează doar licitaţia pentru produsele de panificaţie, care a demarat abia în septembrie pentru că Executivul a aprobat abia în august suma de bani necesară. Celelalte două licitaţii pentru lapte şi mere au fost suspendate, pentru că nu a participat niciun ofertant şi urmează să fie reluate.

  • În anul şcolar în curs, 2022-2023, în 12 judeţe a fost sistată furnizarea laptelui şi a produselor lactate din cadrul “Programul pentru şcoli al României”.
  • În ultimii doi ani, programul a funcţionat cu sincope şi din cauza pandemiei şi a şcolii online.
  • Şi anul acesta Guvernul a aprobat târziu banii alocaţi (cu mai puţin de o lună înainte de începerea şcolii), motiv pentru care licitaţiile au început târziu.

În total, 43.606 elevi din Ilfov ar trebui să primească săptămânal, gratuit, 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie.

Programul pentru Şcoli al României, cunoscut şi sub numele Lapte şi Cornul, a început cu stângul încă de când a fost aprobat anul acesta, în data de 10 august, ceea ce a dus la întârzieri şi legate de normele de aplicare şi licitaţii. Cu doar 3 săptămâni înainte de începerea şcolii, Guvernul a aprobat 563 de milioane de lei pentru a fi folosiţi anul acesta şcolar, 2022-2023. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne