La trei luni de la începerea şcolii, niciun elev din Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la şcoală

Elevi la examen
Elevi la examen (abcjuridic.ro)

La trei luni de la începerea şcolii, niciunul dintre elevii din judeţul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la şcoală, aşa cum prevede principalul program al ministerului de reducere a abandonului şcolar. La licitaţiile pentru lapte şi mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată, relatează Edupedu.ro.

Din septembrie până în luna noiembrie, în nicio şcoală din judeţul Ilfov nu s-a distribuit măcar o porţie de lapte, mere sau produse de panificaţie, aşa cum prevede Programul pentru şcoli al României 2017-2023, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017. Potrivit unui răspuns primit de publicaţia citată de la Consiliul Judeţean Ilfov, în prezent se derulează doar licitaţia pentru produsele de panificaţie, care a demarat abia în septembrie pentru că Executivul a aprobat abia în august suma de bani necesară. Celelalte două licitaţii pentru lapte şi mere au fost suspendate, pentru că nu a participat niciun ofertant şi urmează să fie reluate.

  • În anul şcolar în curs, 2022-2023, în 12 judeţe a fost sistată furnizarea laptelui şi a produselor lactate din cadrul “Programul pentru şcoli al României”.
  • În ultimii doi ani, programul a funcţionat cu sincope şi din cauza pandemiei şi a şcolii online.
  • Şi anul acesta Guvernul a aprobat târziu banii alocaţi (cu mai puţin de o lună înainte de începerea şcolii), motiv pentru care licitaţiile au început târziu.

În total, 43.606 elevi din Ilfov ar trebui să primească săptămânal, gratuit, 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie.

Programul pentru Şcoli al României, cunoscut şi sub numele Lapte şi Cornul, a început cu stângul încă de când a fost aprobat anul acesta, în data de 10 august, ceea ce a dus la întârzieri şi legate de normele de aplicare şi licitaţii. Cu doar 3 săptămâni înainte de începerea şcolii, Guvernul a aprobat 563 de milioane de lei pentru a fi folosiţi anul acesta şcolar, 2022-2023. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022.

Articolul integral poate fi citit aici.