Kris Kristofferson, cântăreţ country şi actor american, a murit la vârsta de 88 de ani

Kris KristoffersoN (Tim Mosenfelder/Getty Images)
Redacţia
30.09.2024

Kris Kristofferson, cântăreţul country care a reuşit să echilibreze o carieră prolifică de actor alături de muzica sa, a murit la vârstă de 88 de ani.

Familia lui Kristofferson i-a confirmat decesul duminică seara, spunând că acesta „a murit liniştit” acasă sâmbătă. „Suntem cu toţii atât de binecuvântaţi pentru timpul petrecut alături de el”, se arată în declaraţie, care a fost semnată de soţia sa Lisa, de cei opt copii ai săi şi de cei şapte nepoţi.

Admirat pentru curajul, vulnerabilitatea emoţională şi măiestria literară a compoziţiilor sale country, Kristofferson a ocupat frecvent primele locuri în topurile country din SUA, iar versiunile cover ale cântecelor sale au fost hituri pentru artişti precum Janis Joplin, Gladys Knight şi Johnny Cash. La mijlocul anilor '70, a lucrat cu regizori de film precum Martin Scorsese şi Sam Peckinpah şi a câştigat un Glob de Aur pentru rolul său alături de Barbra Streisand în remake-ul A Star is Born din 1976, scrie Guardian.

Născut în Texas în 1936, Kristofferson a urmat liceul în California şi şi-a dorit iniţial să devină romancier, studiind ulterior literatura la colegiul Pomona din sudul Californiei şi la Universitatea din Oxford ca bursier Rhodes. Inspirat de scena rock'n'roll, prima sa incursiune în muzică a avut loc în Marea Britanie sub numele de Kris Carson, deşi melodiile pe care le-a înregistrat nu au fost niciodată lansate.

A continuat să cânte muzică în timpul unei perioade petrecute în armata americană, unde a devenit pilot de elicopter, o abilitate pe care a continuat-o (în industria petrolieră şi în Garda Naţională) după ce a părăsit Armata în 1965.

S-a mutat în centrul muzicii country - Nashville -, unde a lucrat ca barman şi îngrijitor pentru studiourile de înregistrare Columbia. La sfârşitul anilor '60, a scris cântece pentru Jerry Lee Lewis şi pentru cântăreţi country precum Ray Stevens, Faron Young şi Billy Walker, dar cariera sa solo a avut un eşec.

Cariera sa a luat viteză după ce a aterizat cu un elicopter al Gărzii Naţionale la domiciliul lui Johnny Cash şi i-a înmânat o casetă cu cântecele sale, descriind ulterior incidentul ca fiind „un fel de invadare a intimităţii pe care nu aş recomanda-o”.

Lui Cash i-a plăcut Sunday Mornin' Comin' Down iar înregistrarea sa a cântecului lui Kristofferson a ocupat primul loc în topul country în 1970 şi a câştigat titlul de cântecul anului la premiile Country Music Association, ajutând la lansarea carierei cântăreţului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor