Kremlinul vrea arestarea a două femei ministru ale Ucrainei. Le acuză că au încălcat "integritatea teritorială a Rusiei"

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk (Twitter / Nexta)
Andrei Popescu
07.12.2022

Un tribunal din Moscova a ordonat marţi arestarea în contumacie a doi miniştri ucraineni, după ce aceştia au fost acuzaţi de încălcarea integrităţii teritoriale a Rusiei.

Decizia a fost luată în urma unei cereri a serviciului de securitate FSB de arestare în absenţă a vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk şi a ministrului adjunct de Externe Emine Djaparova, relatează The Moscow Times.

"Cererea a fost acceptată", a declarat pentru AFP Anastasia Romanova, purtătoarea de cuvânt a tribunalului districtual Lefortovski din Moscova.

Rusia a susţinut în septembrie că a anexat patru regiuni ucrainene pe care forţele sale le controlează doar parţial, după ce a organizat aşa-numitele referendumuri în Doneţk şi Lugansk, în est, şi Zaporojie şi Herson, în sud.

Totuşi, instanţa moscovită nu a confirmat acuzaţiile pentru AFP, iar agenţia rusă de ştiri de stat RIA Novosti a afirmat că cei doi oficiali ucraineni au fost acuzaţi de "violarea integrităţii teritoriale a Rusiei".

Înalte personalităţi politice ucrainene, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, au călătorit în întreaga ţară, inclusiv în regiunile pe care Moscova susţine că le-a anexat, în ciuda luptelor în curs de desfăşurare.

În cea mai recentă călătorie a sa, Zelenski a vizitat marţi oraşul Sloviansk, în apropiere de linia frontului din regiunea Donbas.

Vereşciuk, care deţine şi funcţia de ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate, s-a deplasat la Herson după ce forţele Kievului au recucerit oraşul în noiembrie.

Djaparova, o tătară din Crimeea, promovează problemele legate de minoritatea etnică din peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, şi a cerut sprijin internaţional pentru "eliberarea Crimeei şi revenirea acesteia la Ucraina".

Ambele femei au fost trecute pe lista persoanelor căutate de Rusia, a mai transmis RIA Novosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor