Kremlinul, despre negocierile de pace cu Ucraina: Noi nu am refuzat niciodată discuţiile. Mingea e complet în terenul lor

Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol
Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol (Getty Images)

Negociatorul principal al Rusiei în discuţiile de pace cu Ucraina a declarat, duminică, 22 mai, că Rusia este dispusă să reia negocierile, dar că iniţiativa de a le continua aparţine Kievului, relatează revista americană Barron’s.

“În ceea ce ne priveşte, suntem pregătiţi să continuăm dialogul. Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime iniţiativa Ucrainei”, a precizat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului, într-un interviu acordat televiziunii bieloruse.

Medinski a mai afirmat că “mingea este complet în terenul Ucrainei”, adăugând că “Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile”.

De la începutul ofensivei militare ruse, la 24 februarie, au avut loc discuţii regulate între delegaţiile rusă şi ucraineană, atât în persoană, cât şi prin legătură video.

Miniştrii de Externe ucrainean şi rus s-au întâlnit pentru discuţii în martie, în Turcia, însă fără succes, urmate de o reuniune a delegaţiilor la Istanbul, care, de asemenea, nu a dus la rezultate concrete.

La rândul său, regimul de la Kiev a susţinut că nu va fi de acord cu niciun acord de încetare a focului care ar implica cedarea de teritorii Rusiei, în timp ce Moscova şi-a intensificat atacul în estul regiunii Donbas.

“Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei”, a declarat şeful Biroului Prezidenţial al Ucrainei, Andri Yermak.

Totodată, săptămâna trecută, negociatorul principal al Kievului, Mihailo Podoliak, a precizat că discuţiile cu Moscova sunt “în aşteptare”.