Kârgâzstanul promite să anuleze rezultatele alegerilor după o noapte de haos [video]

Criză politică în Bişkek
Criză politică în Bişkek (Viaceslav Oseledko AFP via Getty Images)

Comisia Electorală Centrală a Kârgâzstanului a declarat marţi că anulează rezultatele alegerilor parlamentare controversate, care au aruncat ţara în criză politică.

Comisia electorală a fostei naţiuni sovietice a declarat într-un comunicat că „a invalidat rezultatele alegerilor”, conform cărora partidele apropiate preşedintelui pro-rus Sooronbay Jeenbekov obţineau victorii mari. Criticii au acuzat cumpărarea de voturi în masă.

Rezultatele au declanşat o noapte tumultuoasă de proteste şi ciocniri în capitala Bişkek, protestatarii luând cu asalt clădiri guvernamentale şi eliberând politicieni de rang înalt din închisoare, inclusiv ex-preşedintele Almazbek Atambaiev.

Violenţele s-au soldat cu zeci de răniţi, peste 100 de persoane fiind internate pentru tratament în spitale.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii a declarat marţi că unul dintre răniţi a murit. Ministerul nu identificase încă victima, potrivit AFP.

Criza - care aminteşte de revoluţiile care au răsturnat preşedinţi în 2005 şi 2010 - va fi atent urmărită de Rusia, care menţine o bază militară în republica din Asia cu o populaţie de 6,5 milioane, precum şi de China vecină.

Politicienii din opoziţie, inclusiv un fost prim-ministru şi mai mulţi lideri de partid, au declarat că au format un „consiliu de coordonare” pentru a instala stabilitatea şi „a reveni la statul de drept”.

Consiliul a emis o declaraţie prin care l-a criticat pe Jeenbekov pentru că nu a onorat promisiunea de a oferi condiţii egale părţilor care au participat la alegeri.

Biroul lui Jeenbekov a insistat că situaţia din ţară este sub control, pe când preşedintele a acuzat „mai multe forţe politice” că au încercat să preia puterea.

„Am ordonat agenţiilor de aplicare a legii să nu deschidă focul sau să rănească oamenii, pentru a nu pune în pericol viaţa niciunui cetăţean”, a spus Jeenbekov.

El a afirmat că „a sugerat Comisiei Electorale Centrale să investigheze cu atenţie încălcările şi, dacă este necesar, să anuleze rezultatele alegerilor” care au stârnit neliniştile.

Alături de Atambaiev - un rival tradiţional al lui Jeenbekov - doi foşti prim-miniştri şi doi foşti parlamentari au fost eliberaţi din închisoare, a informat presa.

Marţi dimineaţă, susţinătorii politicianului naţionalist Sadyr Japarov - care a fost şi el eliberat de protestatari - au cerut ca acesta să fie numit prim-ministru sau preşedinte în timpul unei manifestaţii în faţa clădirii care găzduieşte biroul şi parlamentul lui Jeenbekov.

Mass-media a raportat că Omurbek Suvanaliyev, al cărui partid, Butun Kârgâzstan, a obţinut locuri în parlament potrivit rezultatelor preliminare, a fost numit şef al securităţii naţionale.

Un rezultat preliminar al alegerilor susţinea că două partide pro-preşedinţie, Birimdik şi Mekenim Kârgâzstan, domină noul parlament, iar trei partide reprezentative în parlamentul trecut au eşuat să mai obţină locuri.

Demonstraţiile paşnice de la Bişkek au devenit violente după ce o coloană de protestatari a mărşăluit la Casa Albă, zona adiacentă Parlamentului şi administraţiei prezidenţiale.

Poliţia a folosit tunuri cu apă, grenade de asomare şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care încercau să forţeze porţile clădirii.

Mai târziu, demonstranţii s-au întors şi au înconjurat clădirea, intrând în cele din urmă, şi apoi au pătruns în clădirea Comitetului de Securitate Naţională, unde era închis fostul preşedinte Atambaiev.

Filmările postate pe reţelele de socializare îl arătau pe fostul preşedinte în vârstă de 64 de ani salutându-i pe suporterii săi. Atambaiev fusese condamnat la 11 ani pentru rolul său în eliberarea ilegală din închisoare a unui şef mafiot.

Atambaiev şi Jeenbekov sunt consideraţi aliaţi loiali ai Rusiei, o destinaţie pentru sute de mii de migranţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe