Kârgâstanul începe o revoluţie după model bielorus: protestatarii cer noi alegeri

Proteste împotriva clasei politice în Bişkek, manifestanţii cer noi alegeri
Proteste împotriva clasei politice în Bişkek, manifestanţii cer noi alegeri (VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/AFP via Getty Images)

Capitala Kârgâzstanului a înregistrat proteste în masă după rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare de duminică. Manifestanţii sprijină partidele care nu au reuşit să se califice în parlament şi cer noi alegeri, susţinând că cele de duminică au fost fraudate.

Protestatarii din Bişkek au pătruns într-o zonă a Casei Albe în care se află Parlamentul şi administraţia prezidenţială din Kârgâzstan.

Protestatarii au forţat poarta zonei cu un camion şi apoi au intrat înăuntru.

Potrivit martorilor, un convoi de maşini a părăsit clădirea parlamentului cu câteva minute înainte de incident, astfel încât în momentul în care protestatarii au pătruns în clădire, acolo nu existau oficiali sau gardieni.

Capitala kârgâză este tulburată de proteste masive după ce, duminică, au fost publicate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare. Se estimează că 2.000 de manifestanţi s-au adunat luni la Bişkek pentru a cere noi alegeri şi pentru a susţine partidele care nu au depăşit pragul de şapte procente pentru a intra în Parlament.

Pe fondul protestelor, preşedintele kârgâz Sooronbay Jeenbekov a anunţat, marţi, că intenţionează să se întâlnească cu liderii partidelor politice care au participat la alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe