Joe Biden afirmă că face presiuni pentru o pauză de şase săptămâni a luptelor în Gaza

Joe Biden
Joe Biden (Facebook/joebiden)
D.B.
14.02.2024

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că Statele Unite fac presiuni pentru o pauză de şase săptămâni în luptele dintre Israel şi Hamas în Gaza, ca un pas înainte spre o încetare focului de durată, potrivit Reuters.

Biden şi regele Abdullah al Iordaniei au vorbit după ce cei doi vechi aliaţi au purtat discuţii la reşedinţa de la Casa Albă. Discuţiile lor au acoperit o listă impresionantă de provocări, inclusiv o ofensivă terestră israeliană iminentă în sudul Gaza şi ameninţarea unei calamităţi umanitare în rândul civililor palestinieni.

Biden, care s-a arătat din ce în ce mai exasperat de premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru că nu i-a ascultat sfaturile, a declarat că Statele Unite colaborează cu aliaţii din regiune la un acord de pauză a luptelor pentru a permite eliberarea ostaticilor din Gaza şi creşterea fluxului de asistenţă umanitară.

Citiți și Senator democrat american acuză Israelul de "crimă de război ca la carte" în Gaza

Acordul ar începe cu o pauză a luptelor de cel puţin şase săptămâni, "pe care am putea apoi să o folosim pentru a construi ceva mai durabil", a declarat Biden.

Urcând la pupitru după discursul lui Biden, Abdullah şi-a reînnoit apelul pentru o încetare durabilă a focului.

"Nu putem sta deoparte şi lăsa ca acest lucru să continue. Avem nevoie de o încetare a focului de durată acum. Acest război trebuie să se încheie", a specificat el.

Întâlnirea a avut loc în condiţiile în care Biden a devenit din ce în ce mai vocal în cererea sa ca Israelul să nu întreprindă o ofensivă terestră în oraşul Rafah din sudul Gaza fără un plan de protecţie a civililor palestinieni.

Preşedintele american a vorbit cu Netanyahu duminică, iar Casa Albă a declarat că acesta a subliniat că "o operaţiune militară în Rafah nu ar trebui să aibă loc fără un plan credibil şi executabil pentru a asigura siguranţa şi sprijinul celor peste un milion de persoane care se adăpostesc acolo".

Citiți și Egiptul ameninţă să anuleze tratatul de pace cu Israelul, vechi de zeci de ani. Ce înseamnă acest lucru?

Înainte de a se începe un turneu în capitalele occidentale, Abdullah a participat la o lansare aeriană de ajutoare umanitare în Gaza, o acţiune care a evidenţiat rolul regatului său în a determina Israelul să înceteze să mai restricţioneze eforturile de combatere a bolilor şi a foametei în enclavă.

Echipa lui Biden a încercat să negocieze o pauză în lupte pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas de când gruparea militantă palestiniană care guvernează Gaza a lansat un atac în sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morţi.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii estimează că peste 28.000 de persoane din Gaza au fost ucise în ofensiva Israelului împotriva luptătorilor Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor