JO 2014: Comisarul european Viviane Reding nu va merge "cu siguranţă" la JO de la Soci

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.12.2013

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a anunţat luni pe contul său de Twitter că "în mod sigur" nu va merge la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din cauza tratamentului aplicat minorităţilor în Rusia, informează AFP.

"În mod sigur, nu voi merge la Soci atât timp cât minorităţile sunt tratate în modul în care sunt tratate în prezent de legislaţia rusă", a scris reprezentanta Luxemburgului care este şi comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

Înaintea ei, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a făcut cunoscut la sfârşitul săptămânii trecute că nu va asista la JO de la Soci, programate să se desfăşoare între 7 şi 23 februarie în sudul Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a şefului statului german a precizat că intenţia nu a fost de a trimite un mesaj politic, deoarece numeroşi predecesori ai săi nu au asistat la JO de iarnă.

Mass-media ruse au interpretat însă decizia lui Gauck ca un boicot: "Preşedintele Germaniei Gauck anunţă că boicotează Jocurile Olimpice de la Soci", a titrat site-ul în limba rusă al revistei Forbes.

Deputatul european Daniel Cohn-Bendit, vicepreşedinte al grupului Verzilor în Parlamentul European, a declarat luni la postul francez de radio Europe 1 că preşedintele german are "tot dreptul de a boicota ceremonia de deschidere (a JO) care nu va fi decât o reverenţă făcută atotputernicului şi omniprezentului (Vladimir) Putin".

Apeluri la boicotarea JO de la Soci au fost lansate în Occident de mai multe personalităţi după promulgarea în luna iunie de către preşedintele Putin a unei legi care pedepseşte "propaganda" în prezenţa minorilor a relaţiilor homosexuale, reglementare vehement criticată de apărătorii drepturilor omului care o consideră discriminatorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor