JO 2012: Prim-ministrul Cameron promite o "comemorare specială" pentru victimele de la Munchen

Primul ministru britanic David Cameron. (Suzanne Plunkett - WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
26.07.2012

Premierul britanic David Cameron a promis joi că va avea loc o "comemorare specială" a sportivilor israelieni ucişi la Jocurile Olimpice din 1972 de la Munchen, precizează AFP, citată de Agerpres.

"Este corect ca în 2012, la 40 de ani după Jocurile Olimpice de la Munchen, să ne amintim aici de membrii echipei israeliene care au fost ucişi", a declarat Cameron într-o conferinţă de presă, cu ocazia unei vizite în Parcul Olimpic.

"Vom marca aniversarea acestei tragedii printr-o comemorare specială", a indicat premierul, fără să indice ce formă va lua aceasta. Serviciul său de presă, contactat, nu a fost imediat în măsură să ofere precizări.

Văduvele sportivilor şi antrenorilor israelieni ucişi în 1972 la Jocurile Olimpice de la Munchen au făcut un apel, miercuri, la un minut de reculegere "spontan" din partea publicului care va asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra de vineri seara.

"Cerem oamenilor de pe stadion să se ridice pentru un moment de reculegere" atunci când preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, va lua cuvântul în timpul ceremoniei de deschidere, a declarat Ankie Spitzer, văduva lui Andre Spitzer, antrenorul echipei de scrimă a Israelului.

CIO nu a acceptat până acum solicitările văduvelor victimelor de la JO de la Munchen de a organiza un minut de reculegere în cursul ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Londra.

Ankie Spitzer luptă de 40 de ani pentru ca amintirea celor 11 israelieni ucişi în timpul JO de la Munchen să fie cinstită printr-un minut de reculegere în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor.

Ankie Spitzer e însoţită la Londra de Ilana Romano, văduva halterofilului Yossef Romano, care şi-a găsit şi el moartea pe 5 septembrie 1972, în cursul luării ca ostatici a sportivilor şi antrenorilor israelieni de către membri ai organizaţiei palestiniene "Septembrie negru".

Văduvele sportivilor israelieni s-au declarat "profund rănite" de minutul de tăcere neprevăzut, ţinut luni "într-un colţ" de preşedintele CIO la Londra, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a Zidului Armistiţiului Olimpic, în absenţa oricărui reprezentant israelian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor