Jean Todt dezvăluie starea lui Michael Schumacher: „Nu mai este Michael care era înainte”

Preşedintele FIA, Jean Todt (Jean Todt/facebook)
Mioara Stoica
16.12.2023

Pe 29 decembrie 2013, la doar câteva săptămâni după ce şi-a anunţat retragerea din Formula 1, Michael Schumacher a suferit un grav accident în timp ce schia cu familia sa în staţiunea de schi Méribel din Alpii francezi. Fostul pilot german a fost transportat la Spitalul Universitar Grenoble-Alpes, unde s-a anunţat că are leziuni cerebrale grave şi că se află în stare critică. El a suferit două operaţii şi a fost în comă indusă timp de mai multe luni.

Pe 16 iunie 2014, presa anunţa că a ieşit din comă şi a fost trimis la o clinică de reabilitare. La 10 septembrie a aceluiaşi an, s-a anunţat că îşi va continua recuperarea în casa sa. De atunci, au existat puţine veşti despre fostul campion mondial de Formula 1 şi puţine voci s-au pronunţat cu privire la starea actuală de sănătate a “Kaiserului”.

Jean Todt, preşedintele FIA şi fostul şef al pilotului german la Ferrari, este unul dintre puţinii oameni care au avut contact cu germanul, în afară de familia sa, şi a oferit acum o actualizare a stării pilotului. El a făcut acest lucru într-un interviu pentru L'Equipe, în care vorbeşte despre vizitele pe care le-a făcut prietenului său, dar şi despre starea Formulei 1.

„Michael este aici, aşa că nu-mi lipseşte”, spune Jean Todt, care i-a fost şef la Ferrari timp de un deceniu. „Nu mai este Michael care era înainte. Este diferit şi este însoţit de soţia şi copiii săi care îl protejează. Viaţa lui este diferită şi sunt privilegiat să pot împărtăşi momente cu el. Asta este tot ce este de spus. Din păcate, soarta l-a lovit în urmă cu zece ani şi nu mai este Michael pe care l-am cunoscut în F1.”

O Formula 1 care s-a schimbat foarte mult în ultimii 10 ani şi care, potrivit lui Todt, nu s-a schimbat aşa cum ar fi trebuit. Actualul preşedinte al FIA a fost foarte critic la adresa succesorului său la cârma Marelui Circuit, Ben Sulaymen, pentru modul în care acesta a gestionat campionatul.

„Nu sunt surprins. Ştiam cine este succesorul meu, cunosc personajul. Fără a intra în detalii, pot spune că veniturile Federaţiei au crescut în mod clar în comparaţie cu cele de dinainte, iar poziţia sa în guvernanţa Formulei 1 a fost, de asemenea, restabilită. Acum are o treime din voturi, alături de FOM şi de echipe. Este ca noaptea şi ziua faţă de acordurile anterioare. Tot ceea ce a fost pus în aplicare în timpul mandatului meu a fost dat peste cap", conchide Todt în evaluarea succesorului său la cârma F1.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor