Jean-Claude Mignon: Primul pas spre reluarea cooperării interparlamentare dintre Moldova şi Transnistria ar putea fi organizarea unei reuniuni comune a deputaţilor

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon.
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Primul pas concret spre reluarea cooperării interparlamentare dintre Republica Moldova şi Transnistria ar putea fi organizarea unei reuniuni comune a deputaţilor de pe ambele maluri ale Nistrului, pe un teritoriu neutru. Despre aceasta a declarat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon la întâlnirea de la Tiraspol cu conducerea Sovietului Suprem al Transnistriei.

Potrivit comunicatului emis de site-ul aşa-zisului organ legislativ al regiunii, citat de "Infotag", demnitarul a propus să fie aleasă " o tematică a discuţiei clară, dar şi mai important - apolitică".

Părerea oaspetelui a fost împărtăşită şi de preşedintele Sovietul Suprem, Mihail Burla, care a menţionat că "presupusele probleme care pot fi discutate în prima etapă, nu ar trebui să vizeze scopurile politice mari".

"Acestea ar trebui să fie întrebări de alt nivel: ecologie, drepturile omului, de exploatare a mediului, care, indiferent de statutul politic al ţării, presupun interacţiuni şi luarea deciziilor de zi cu zi şi", a spus el.

Burla a informat preşedintele APCE despre colaborarea eficientă a deputaţilor transnistreni cu colegii lor din Duma de Stat a Federaţiei Ruse şi Rada Supremă a Ucrainei, menţionând că dialogul cu parlamentarii vecini, din Republica Moldova, a fost întrerupt cu mai bine de zece ani în urmă, iar ultima reuniune oficială a avut loc în anul 2002.

Posibilitatea de instituire a cooperării interparlamentare dintre Transnistria şi Moldova a devenit tema reuniunii dintre Jean-Claude Mignon cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk. La întâlnire, Preşedintele APCE a reamintit că experienţa de interacţiune între părţile aflate în conflict în baza cooperării parlamentare există în Armenia şi Azerbaidjan.

"Pentru construirea unui dialog între parlamentarii din Transnistria şi Republica Moldova ar putea fi valorificate posibilităţile Ucrainei, care deţine, în prezent, preşedinţia OSCE", a spus el. Vorbind despre proiectul de rezoluţie a APCE "Cu privire la respectarea obligaţiilor Republicii Moldova", care va fi examinat la începutul lunii octombrie, la sesiunea de toamnă a APCE, Şevciuk şi-a exprimat opinia că "faptele elucidate despre Transnistria au un caracter părtinitor şi nesigur".

El a dat asigurări că Tiraspolul este deschis pentru colaborare cu APCE şi este gata să ofere informaţii despre "situaţia reală din Transnistria".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe