Jandarmeria, ridicată la rang de organ de cercetare judiciară. Dragnea, somat să facă un pas în spate

Proiectul de lege care oferă Jandarmeriei puteri sporite este o bombă legislativă care ne poate scoate din Uniunea Europeană, în condiţiile în care stipulează că anchetarea protestelor se remilitarizează după modelul de dinainte de 1989, a tras un semnal de alarmă liberalul Ovidiu Raeţchi.
Ovidiu Raetchi
Ovidiu Raetchi (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
07.11.2017

Preşedintele PSD Liviu Dragnea trebuie să renunţe la proiectul de lege care ridică Jandarmeria Română la rang de organ de cercetare judiciară, a solicitat marţi, în cadrul unei scrisori deschise, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare.

"Domnului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea,

Protestele de duminică, din toată ţara, împotriva legilor justiţiei, este posibil să fie printre ultimele manifestări de stradă în care libertatea de exprimare este respectată. Potrivit unui proiect de lege iniţiat de nu mai puţin de 117 parlamentari PSD şi ALDE, Jandarmeria este transformată în organ de cercetare judiciară, sub pretextul apărării valorilor sociale. Este profund neconstituţional ca civilii să fie anchetaţi de către militari, iar proiectul de lege conţine o serie de prevederi aberante şi neconstituţionale. Menţionez doar câteva dintre ele: Ministrul Afacerilor Interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnează jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare, sau Şefii ierarhici pot da lucrătorilor poliţiei judiciare dispoziţii şi îndrumări în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor şi de strângere a datelor în vederea identificării autorilor infracţiunilor şi începerii urmăririi penale.

Proiectul este o bombă legislativă care ne poate scoate din Uniunea Europeană, în condiţiile în care stipulează că anchetarea protestelor se remilitarizează după modelul de dinainte de 1989. În acest moment, proiectul este ţinut în aşteptare, probabil în aşteptarea unui moment oportun.

De aceea, domnule Liviu Dragnea, vă solicit, în calitatea dvs. de preşedinte al PSD, să renunţaţi la proiectul de lege iniţiat de colegii dvs. Iniţiativa legislativă a fost depusă la doar câteva săptămâni de la protestele de la începutul anului şi există suspiciuni rezonabile că obiectivul acesteia a fost să descurajeze protestele, să îi intimideze pe manifestanţi şi să limiteze libertatea de exprimare, prin crearea unui cadru legal care să permită sporirea periculoasă şi arbitrară a atribuţiilor Jandarmeriei. Vă reamintesc faptul că Guvernul a dat aviz negativ proiectului, ministerul Justiţiei nu este de acord cu acesta, mai nou, chiar şi ministrul Carmen Dan s-a răzgândit şi afirmă că nu îl priveşte cu ochi buni dar, ca prin minune, parlamentarii PSD aşteaptă momentul oportun pentru adoptarea acestuia. În acest context, sunt convins că nu veţi ezita şi îi veţi anunţa pe colegii dvs. de partid că aţi decis să renunţaţi la acest proiect de lege."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor