J.O. Rio 2016: Rafaela Silva, de la favela la aur

Rafaela Silva
Mioara Stoica
09.08.2016

În a treia zi de concurs la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia sărbătoreşte primul aur. Meritul este al sportivei Rafaela Silva, noul campion olimpic de judo la categoria 57 kg. În vârstă de 24 de ani judoka braziliană, originară din Rio, unde a câştigat, de asemenea, argintul mondial în 2013, a învins-o în finală pe mongola Sumiya Dorjsuren.

Având în vedere că primul aur nu se uită niciodată, cel câştigat de Brazilia are un motiv pentru a rămâne de neuitat. Spargerea gheţii pentru ţara gazdă nu este niciodată uşoară. Aşa că Brazilia a avut nevoie de 72 de ore pentru a vedea cum se ridică steagul verde-auriu şi a auzi Hino Nacional.

Meritul este al Rafaelei Silva, prima la judo, categoria 57 kg. Povestea Rafaelei este simbolică: este crescută într-una dintre cele mai faimoase favelas ale oraşului, Cidade de Deus, cea a scenariului filmului City of God, în regia lui Fernando Meirelles. Filmul povesteşte despre acei oameni din Rio care se luptă să se realizeze, dar nereuşind îşi crează o lume a lor. Rafaela Silva, a crescut chiar în acele case de carton până când a găsit o stradă care a condus-o la Institutul Reação. Aici a aflat de judo de la Flavio Canto, care a câştigat bronz olimpic în 2004.

Ca şi cum ar fi fost predestinată, Rafaela a profitat de forţa sa şi de cea care i-a venit de la poporul său: "Fanii m-au încurajat întotdeauna, în special copiii care trăiesc în comunitatea City of God". Să ieşi de acolo şi să ai succes este cheia principală pentru a deveni un model, "sper să pot fi pentru acei copii, ei trebuie să creadă în visele lor şi să încerce să le realizeze prin sport".

Acele lacrimi de marţi, 9 august, pe podium în timpul imnului, o fac eroina naţională. În spatele ei nu se afla doar o ţară, ci o comunitate care vede în judoka simbolul viitorului. "Rafa Rafa", strigau în Carioca Arena în timp ce ea învingea adversarii, unul după altul. Un strigăt de luptă, şi toţi luptau cu ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor