Italieni supăraţi susţin că pandemia nu a existat. Denunţă măştile în centrul Romei

Proteste de masă în Italia
Proteste de masă în Italia (STEFANO MONTESI - CORBIS/ GETTY IMAGES)

Mii de manifestanţi italieni s-au adunat marţi în Piazza del Popolo din Roma, scoţându-şi măştile într-un protest împotriva restricţiilor de mişcare impuse de guvernul italian pentru limitarea controlului răspândirii virusului Wuhan.

Grupul, care se numeşte „Vestele portocalii”, este condus de generalul de carabinieri în retragere Antonio Pappalardo, care şi-a câştigat popularitatea cerând ca tinerii din Italia să nu fie forţaţi să poarte măşti.

Refuzând să poarte el însuşi o mască, Pappalardo a spus: „Plămânii sunt ai mei. Voi avea grijă de plămânii mei. Respiraţia este sacră”.

Persoanele adunate în piaţă nu au respectat regulile de distanţare socială stabilite de guvern.

Pappalardo a înfăţişat măsurile de izolare drept o încălcare a libertăţii. Alţi vorbitori au afirmat că pandemia „nu a existat niciodată” şi au susţinut că politicienii au înscenat totul pentru a-şi spori propriile puteri.

Totodată, în Roma, liderii opoziţiei, inclusiv şeful Ligii Nordului, Matteo Salvini, au organizat un marş şi au cerut guvernului să demisioneze.

Purtând un steag italian de-a lungul Via del Corso, artera centrală a Romei, adunarea s-a transformat într-o procesiune condusă de Salvini şi alţi doi lideri de partid: Giorgia Meloni, de la partidul de dreapta Fraţii Italiei, şi Antonio Tajani, co-fondator al Forza Italia, potrivit France24.

Potrivit unei postări pe Facebook a lui Salvini, marşul a fost „un gest simbolic pentru a face auzite vocile cetăţenilor care nu renunţă”.