Italia: Membru din partidul lui Berlusconi, arestat pentru deturnare de fonduri (presă)

Epoch Times România
03.10.2012

Scandalul de corupţie din regiunea Lazio şi arestarea marţi a lui Franco Fiorito, fostul lider al grupului parlamentar regional al Poporului Libertăţii (PdL), partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Fiorito: Mai bine la închisoare decât în PdL', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Franco Fiorito, poreclit 'Batman', a fost arestat marţi la Roma de Garda financiară pentru deturnarea a circa 1,3 milioane de euro din fondurile publice ale partidului PdL, pentru scopuri personale, şi transportat în penitenciarul Regina Coeli din capitala Italiei. De asemenea, marţi, poliţiştii de la brigada financiară au efectuat percheziţii la sediul regiunii Lazio.

Fiorito se află zilele acestea în centrul unui scandal care a provocat, pe 24 septembrie, demisia guvernatoarei regiunii Lazio, Renata Polverini, membră de vază a partidului Poporul Libertăţii (PdL), fondat de Silvio Berlusconi. Fiorito este acuzat de delapidarea a peste un milion de euro, dar a negat orice culpă, afirmând că a acţionat în deplină legalitate. De doi ani, consilierii din Lazio şi-au acordat măriri semnificative ale alocaţiilor puse la dispoziţie de către regiuni partidelor politice. Fiorito, care avea autoritate asupra acestor fonduri publice, le-a utilizat în scopuri personale, pentru a închiria apartamente la Roma, pentru a cumpăra o vilă pe malul mării, un iaht, mai multe autoturisme de lux şi câteva apartamente în Spania, relatează cotidianul roman menţionat.

Din penitenciarul Regina Coeli, Fiorito a declarat: 'Nu mi-e frică de închisoare. Mă simt nevinovat şi sunt sigur că voi putea demonstra nevinovăţia mea. În închisoare cred că voi găsi persoane mai bune decât cele pe care le-am frecventat în regiune şi în PdL', semnalează La Repubblica.

Ancheta deschisă de Parchetul din Roma a dus în ultimele zile la percheziţii la sediul regiunii Lazio şi la controale asupra activităţii a zeci de consilieri regionali din PdL, suspectaţi de delapidări financiare, de emitere de facturi false şi deturnări de fonduri publice, în interes personal. Magistraţii de la Roma anchetează plăţile efectuate din aceste fonduri publice, alocate pentru funcţionarea grupului PdL, şi preconizează că delapidările ar fi de peste şase milioane de euro, în ultimii doi ani, potrivit publicaţiei amintite.

Arestarea lui Fiorito a dezlănţuit numeroase reacţii şi pe plan electoral. Ministrul de interne, Anna Maria Cancellieri, a decis că în regiunea Lazio se va vota în cel mult 90 de zile, anunţă La Repubblica.

'Regiunea Lazio: La închisoare Batman Fiorito', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că Parchetul din Roma a subliniat 'periculozitatea socială' a lui Franco Fiorito, care ar putea părăsi Italia, şi posibilitatea ca Fiorito să poată distruge unele probe importante ale vinovăţiei sale, deoarece în urma percheziţiilor efectuate de Garda financiară, au fost descoperite numeroase facturi distruse. 'Fragmente ale unor facturi destinate grupului Pdl din regiunea Lazio au fost descoperite în coşul de gunoi din locuinţa lui Fiorito', a declarat judecătorul de la Roma care a semnat ordinul de arestare, declaraţie preluată de principalul cotidian milanez.

De asemenea, a spus judecătorul, 'Fiorito a utilizat unele facturi false pentru a întocmi dosare referitoare la unii adversari politici din cadrul Pdl, dosare pe care se pregătea să le livreze presei', potrivit cotidianului milanez menţionat.

'Fiorito în închisoare: Aici este mai bine decât în PdL', titrează La Stampa din Torino, care scrie că arestarea lui Fiorito reprezintă un adevărat cutremur politic în cadrul partidului fondat de Berlusconi. Ancheta va continua, în mod clasic, cu interceptări telefonice, percheziţii şi arestări care nu pot rămâne fără consecinţe pentru partidul lui Berlusconi, PdL. Fiorito, care a fost interogat marţi, a acuzat deja 16 colegi din PdL, lucru care va modifica desfăşurarea campaniei electorale în vederea alegerilor parlamentare care se vor desfăşura în Italia în primăvara anului 2013, opinează publicaţia amintită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor