ISW: Ucrainenii aproape că au oprit atacurile cu drone Bayraktar ca urmare a întăririi sistemelor antiaeriene ruseşti

Dronă de fabricaţie turcă Bayraktar TB2k
Dronă de fabricaţie turcă Bayraktar TB2k (armyinform.com.ua)

Sistemele de apărare aeriană ruseşti întărite în estul Ucrainei limitează din ce în ce mai mult eficienţa dronelor ucrainene, subminând o capacitate ucraineană cheie în războiul lansat de Kremlin, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War / ISW) în cea mai recentă evaluare a sa privind invazia rusă.

Jack Detsch, de la Foreign Policy, a citat mai mulţi oficiali şi militari ucraineni anonimi, potrivit cărora forţele ucrainene au încetat în mare parte utilizarea dronelor turceşti Bayraktar, care au fost folosite cu mare efect la începutul războiului, din cauza îmbunătăţirii capacităţilor de apărare aeriană ruseşti.

Se pare că oficialii ucraineni sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că dronele de atac Gray Eagle furnizate de SUA vor fi, de asemenea, doborâte de apărarea aeriană rusă consolidată din regiunea est-ucraineană Donbas, susţine Institutul.

Conform evaluării, forţele ucrainene şi-ar fi redus operaţiunile aeriene la 20-30 de misiuni pe zi şi se confruntă cu un deficit de aeronave disponibile pentru piloţii activi.

La rândul lor, continuă Institutul, forţele ruse au probabil ca prioritate desfăşurarea apărării aeriene în estul Ucrainei pentru a anula operaţiunile ucrainene şi pentru a proteja sistemele de artilerie pe care se bazează forţele ruse pentru a face progrese.

Cu toate acestea, forţele aeriene ucrainene şi dronele înarmate rămân active în alte părţi, aplicând cu succes mai multe lovituri asupra unor ţinte din regiunea Herson în ultima săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe