Israelul propune o lege care criminalizează filmarea soldaţilor care comit încălcări ale drepturilor omului

Forţele israeliene folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor palestinieni în timpul unor ciocniri la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 6 aprilie 2018.
Forţele israeliene folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor palestinieni în timpul unor ciocniri la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 6 aprilie 2018. (Said Khatib/AFP/Getty Images)

Un nou controversat proiect de lege a fost prezentat duminică Comisiei Ministeriale pentru Legislaţie din Parlamentul Israelului, care vizează interzicerea fotografiilor şi videoclipurilor cu soldaţi israelieni aflaţi în procesul arestării sau imobilizării palestinienilor.

Diverse grupuri pentru drepturile omului consideră că aceasta este o măsură de cenzură agresivă ce urmăreşte să interzică documentarea încălcării drepturilor omului comise de soldaţi israelieni, în special în condiţiile în care Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a deschis o investigaţie oficială asupra acuzaţiilor că forţele de securitate israeliene au ucis recent zeci de civili palestinieni care protestau în mai multe puncte al gardului de frontieră dintre Fâşia Gaza şi Israel, potrivit site-ului Zero Hedge.

Proiectul de lege, dacă este adoptat, ar putea rezulta în pedepse de 5 până la 10 ani de închisoare pentru simpla înregistrare video a întâlnirii dintre soldaţi israelieni şi palestinieni.

Proiectul de lege susţine: “Orice persoană care filmează un videoclip sau face o poză, sau înregistrează soldaţii în timp ce aceştia îşi îndeplinesc misiunea, cu scopul de a tulbura moralul soldaţilor şi cetăţenilor, va fi condamnată la cinci ani de închisoare. În cazul în care acest lucru este făcut cu scopul de a destabiliza securitatea statului, vinovatul va fi condamnat la 10 ani de închisoare”.

Chiar şi distribuirea de către o persoană a unui astfel de conţinut pe reţelele sociale ar putea intra în competenţa legii propuse. Middle East Monitor a raportat: “Proiectul de lege interzice distribuirea pe reţelele sociale sau în mass media a fotografiilor sau conţinutului înregistrat” care include acţiunile soldaţilor israelieni.

Propunerea a fost făcută iniţial prin blocul politic de aripă dreapta Yisrael Beiteinu, cu sprijinul semnificativ al ministrului Apărării, Avigdor Lieberman. Preşedintele blocului, parlamentarul Robert Ilatov, a identificat grupuri în mare parte de aripă stânga ca fiind responsabile de stânjenirea eforturilor de securitate israeliene, printre ele aflându-se în mod notabil organizaţiile BDS (care aparţin mişcării de boicotare, retragere a investiţiilor şi aplicării de sancţiuni, care urmăreşte să oprească extinderea coloniilor evreieşti ilegale în Cisiordania prin aplicarea de presiuni economice asupra Israelului).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe