Israelul eliberează prizonieri palestinieni dar autorizează construirea de case noi pentru colonişti

Israel: eliberaţi 26 de prozonieri palestinezi, 14 august, 2013.
Israel: eliberaţi 26 de prozonieri palestinezi, 14 august, 2013. (Ilia Yefimovich / Getty Images)
Mioara Stoica
14.08.2013

Aviaţia israeliană, Heyl Ha'Avir, a condus un atac în această dimineaţă în Fâşia Gaza în urma lansării de rachete efectuat marţi de pe teritoriul acesteia împotriva statului evreu, chiar înainte de reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene.

"Raidul a vizat două instalaţii de lansare de rachete - a declarat purtatorul de cuvânt al Forţelor Armate - ca rezultat al atacului efectuat marţi de către Fâşia Gaza, dintre care una a explodat pe teritoriul israelian, fără să facă victime”.

Mişcarea "Hamas trebuie să dea socoteală pentru orice încălcare a suveranităţii israeliene, iar regimul terorist pe care l-a creat va purta responsabilitatea oricărei activităţi teroriste provenind de pe teritoriul Fâşiei Gaza", a subliniat el.

Fâşia Gaza este controlată de către Hamas, principala mişcare islamică palestiniană care se opune reluării negocierilor israeliano-palestiniene sub egida Statelor Unite. Hamasul promovează lupta armată împotriva Israelului şi contestă reprezentativitatea preşedintelui Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas.

Relansarea oficială a negocierilor a avut loc la sfârşitul lui iulie la Washington, în urma a numeroase misiuni ale secretarului de Stat american John Kerry, care a smuls, până la urmă, un acord celor două părţi pentru a reveni la masa negocierilor.


Autorităţile israeliene au început acum eliberarea prizonierilor cu primul grup de 26 de palestinieni, dintre cei 104 palestinieni identificaţi, care fac parte din pachetul de concesii făcute de către Tel Aviv pentru a reîncepe negocierile.

Printre cei care vor fi eliberaţi, 21 au fost condamnaţi pentru uciderea cetăţenilor israelieni (inclusiv un supravieţuitor al Holocaustului) sau sunt suspectaţi de colaboraţionism cu palestinienii, în timp ce alţii au fost implicaţi în tentative de omor sau răpire.

Ministrul Locuinţelor, naţionalistul Uri Ariel - cel care a anunţat ieri construirea de noi locuinţe - a declarat: "Nu-mi este foarte clar cum eliberarea de criminali poate duce la pace''.

„Eliberarea de terorişti şi pacea suntîn totală opoziţie'' a declarat un alt membru al aceluiaşi partid, Moti Yogev, susţinând că'' este imoral să eliberezi prizonieri'' şi a acuzat guvernul că a cedat dictatelor SUA''.

Ofer Salah, preşedintele partidului moderat de centru condus de ministrul Finanţelor, Yair Lapid a vorbit între timp de imoralitate şi slăbire a suveranităţii guvernului'' dar şi-a exprimat sprijinul pentru acţiunea primului ministrul Benyamin Netanyahu: "un premier are nevoie de curaj pentru a reîncepe negocierile şi noi trebuie să-l urmăm''.

Pentru laburistul Omer Muncii Bar-Lev, în situaţia actuală "un lucru bun a fost eliberarea prizonierilor”.

Dar accelerarea de către israelieni a colonizării în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, autorizând duminică şi marţi construirea, în total, a 2.129 de locuinţe, este de rău augur pentru continuarea procesului de pace relansat după aproape trei ani de blocaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor