Isărescu, optimist cu privire la evoluţia preţurilor alimentelor: Suntem aproape siguri că nu vor mai urma creşteri mari

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Epoch Times Romania)

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, că vor avea loc unele scăderi ale preţurilor alimentelor deoarece unele preţuri sunt sezoniere şi ar putea exista ieftiniri la ulei, de exemplu, relatează HotNews.ro. Totodată, Isărescu a susţinut că „suntem aproape siguri că nu vor mai urma creşteri mari de preţuri”.

De asemenea, guvernatorul a susţinut că trăim într-o lume inflaţionistă, adăugând că, în 1976, intrai în SUA la un restaurant McDonalds cu un dolar şi după ce-ţi luai un BigMac, un suc şi o plăcintă cu cireşe, mai rămâneai cu 20-30 de cenţi. Doar că acum, fără 10 dolari nu intri la McDonalds.

Conform lui Isărescu, percepţia populaţiei nu se suprapune perfect cu indicele preţurilor de consum. Indicele e calculat după norme statistice europene şi validate.

„Două riscuri vedem la adresa inflaţiei: revendicările salariale de pe piaţa muncii - dar sperăm că ele să rămână în limite rezonabile şi riscurile externe. Să vedem ce se va întâmpla cu preţul petrolului”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul a mai transmis că ajustarea fiscală trebuie făcută deoarece este esenţială, adăugând că problema este cum o discuţi cu societatea.

„Băncile au lichiditate. Faptul că sunt mai prudente e o reacţie normală. Am înăsprit politica monetară, dar creditarea va continua chiar dacă într-un ritm mai atenuat. Avem toate semnalele publice că atât FED cât şi BCE vor majora dobânzile. Şi, aşa cum am recomandat şi în 2008-2009, recomand evitarea împrumuturilor în alte monede decât cea în care îţi iei salariul”, a continuat Isărescu.

În plus, guvernatorul BNR a susţinut că o inflaţie de această categorie în care am intrat nu poate fi combătută repede.

„Lupta contra inflaţiei durează mai mult. Înainte, atunci când ceva dura mult, se spunea ‘răbdare şi tutun’. Eu, nefiind fumător, nu puteam recomanda asta. Aşa că am recomandat ceai de tei. A fost o exprimare nefericită. Am apăsat pe frâna (inflaţiei) cu mare atenţie, ca să nu bruscăm economia. Datele arată că vom avea şi în acest an creştere economică. Am reuşit să nu băgăm economia în recesiune”, a adăugat el.

Conform guvernatorului, România nu mai este de aproape un an şi ceva campioană la rata inflaţiei.

„Ne îndreptăm spre mijlocul plutonului. Inflaţia în România în prezent este mai redusă comparativ cu 4 ţări care sunt în zona euro, ceea ce ne arată că dacă eşti în zona euro nu în mod automat ai rezolvat problema inflaţiei. Este vorba de ţările baltice şi Slovacia. Şi avem o inflaţie mai scăzută decât ţările Vişegrad”, a continuat Isărescu.

Mai mult, Isărescu a declarat că există o analiză care dă speranţă României că se vor tempera creşterile de preţuri la produsele agroalimentare, adăugând că „poate vor fi şi scăderi”.

„O problemă care mai persistă vreo lună-două, până când producţia internă va recupera şi va contrabalansa situaţia din exterior, este legată de grupa legume, fructe şi ouă. Avem o situaţie serioasă în producţia europeană de legume care a fost afectată de oscilaţiile ample şi frecvente ale temperaturilor în perioada de iarnă şi acum şi de seceta din Spania, care e furnizor mare de fructe şi legume. Apoi în estul Ucrainei care a fost şi va fi din nou o zonă de producţie şi export de legume fructe, aici se desfăşoară lupte şi oferta este în scădere”, a continuat Isărescu.