Iranul opreşte inspecţiile nucleare rapide

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Un ziar guvernamental iranian a avertizat, marţi, că acţiunile prea radicale luate în conflictul cu Occidentul cauzat de programul nuclear al Republicii Islamice, pot duce la izolarea ţării.

Avertismentul survine după ce Iranul a luat măsura drastică de a opri inspecţiile rapide ale inspectorilor Naţiunilor Unite.

Luni (22 februarie), la miezul nopţii, Iranul a pus capăt acordului care a permis Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să efectueze inspecţii impromptu - cu preaviz scurt. Dar vor permite în continuare monitorizarea „necesară” de către inspectorii ONU o perioadă de până la trei luni.

Parlamentarii iranieni au protestat împotriva acestei decizii - spunând că încalcă legea. O lege adoptată de parlament prevede că inspecţiile agenţiei ONU ar trebui să se încheie de marţi (23 februarie) dacă nu vor fi ridicate sancţiunile impuse Iranului - un efort aparent de presiune asupra Statelor Unite.

Luni, liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei a declarat că Iranul ar putea îmbogăţi uraniu până la 60% puritate dacă ţara ar avea nevoie de el. El a negat din nou, de asemenea, orice intenţie a Iranului de a produce arme nucleare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a afirmat că declaraţiile Ayatollahului Khamenei „sună ca o ameninţare”.

Washingtonul afirmă că este gata să discute cu Iranul despre re-aderarea la acordul JCPOA din care Donald Trump a retras SUA, propunând o moderare din partea UE.