Iranul lansează un distrugător, Jamaran-2, în Marea Caspică

Iranul lansează un distrugător: Guvernul iranian a lansat ultima să armă - un distrugător Jamaran-2

Iranul a lansat o navă de război de 1400 de tone în Marea Caspică, înarmată cu sisteme de ghidare a rachetelor, pentru a spori prezenţa militară a ţării în zonă.

Jamaran-2, produs intern şi cunoscut şi sub numele de "Distrugătorul avansat Jamaran II," a fost lansat duminică, potrivit Press TV. La eveniment au participat preşedintele Mahmoud Ahmadinejad şi generalul-maior al Forţelor Armate Hassan Firouzabadi.

Ahmadinejad a declarat: "Sunt destul de încrezător că statele riverane Mării Caspice sunt fericite de dezvoltarea Iranului şi privesc această lansare ca fiind favorabilă propriei lor securităţi", potrivit agenţiei de stat Payvand. El a fost citat de site-ul mass-media ca afirmând că Marea Caspică, cel mai mare corp interior de apă din lume, "este marea fraternităţii".

Distrugătorul este echipat cu o pistă de aterizare pentru elicopter, rachete sol-aer, rachete sol-sol, arme anti-aeronave şi terminale de comunicaţii, a raportat Press TV. Nava este în jur de 300 de metri lungime şi poate călători cu o viteză de până la 30 de noduri.

Jamaran II trebuie să fie supus unor teste finale înainte de a fi adăugat la flota navală iraniană.

Un oficial iranian de rang înalt, care nu a fost numit, a declarat duminică pentru Press TV că Iranul va lansa încă un distrugător de ultimă generaţie, Jamaran-3, anul viitor. Oficialul nu a oferit alte detalii.

Iranul a lansat distrugătorul Jamaran precedent în Golful Persic, a relatat Associated Press.

Iran, Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan nu au ajuns la un acord cu privire la cel mai bun mod de a împărţi resursele din Marea Caspică. Iranul a declarat că sprijină împărţirea egală a mării, dar alte ţări au planuri diferite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe