Iranul anunţă că ambasadorul Marii Britanii este "indezirabil"

Regimul iranian trimite forţe d eordine împotriva manifestanţilor care cer demisia liderilor, după scandalul avionului ucrainean doborât
Regimul iranian trimite forţe d eordine împotriva manifestanţilor care cer demisia liderilor, după scandalul avionului ucrainean doborât (AFP / Getty Images)

Sistemul de Justiţie iranian, complet controlat de liderii islamici, a declarat marţi că ambasadorul Marii Britanii la Teheran este un „element indezirabil”, a informat presa de stat, după ce oficialii iranieni au acuzat diplomatul că ar fi participat la un protest ilegal, în pofida faptului că înaltul diplomat a negat acest lucru.

Ministerul de Externe al Iranului, care l-a chemat, ar fi responsabil de anunţarea oricărei acţiuni pentru expulzarea lui Rob McCaire, care este la post din 2018.

„Pe baza reglementărilor internaţionale, ambasadorul britanic în Iran este un element indezirabil”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Justiţie, Gholamhossein Esmaili, când a fost întrebat despre reprezentantul britanic. Observaţiile sale au fost transmise la televiziunea de stat.

De asemenea, un cleric iranian important a afirmat că expulzarea ambasadorului ar fi „cel mai bun lucru care i se poate întâmpla”, întrucât susţinătorii loiali ai generalului ucis într-un atac cu drone americane l-ar „tăia în bucăţi mici”, a declarat ayatollahul Ahmad Alamolhoda, în remarcile transmise de site-ul Eslahat.

Alamolhoda este liderul şedinţelor de rugăciune de vineri în Mashhad, oraşul sfânt musulman al şiiţilor.

Sâmbătă, MacCaire a fost reţinut rapid, după ce oficialii iranieni au declarat că a participat la o manifestaţie ilegală, care a avut loc pe fondul nemulţumirii publice faţă de admiterea tardivă de către oficialii iranieni a responsabilităţii pentru doborârea unui avion de pasageri ucrainean.

Ambasadorul a mnţionat că a participat la un priveghi pentru victimele accidentului. Londra a declarat că detenţia ambasadorului a fost o încălcare a convenţiilor diplomatice.