Iohannis: România nu e nici ţară de tranzit şi nici destinaţie pentru acest flux de refugiaţi

Proaspăt întors de la summitul convocat de şeful Comisiei Europene la Bruxelles, preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni seară o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
Andrei Pricopie
26.10.2015

alte articole

Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.10.2015

"Ieri am participat la Bruxelles la o reuniune într-un format mai puţin obişnuit, la care au participat o parte din membrii UE dar şi ţări din ruta balcanică de Vest. Tema centrală a fost gestionarea fluxurilor migratorii din regiunea Balcanilor de Vest. Au fost multe luări de poziţii, şi din partea mea, şi discuţiile au urmat câteva direcţii majore. Problematica a fost cum îi sprijinim pe cei aflaţi în nevoie de protecţie internaţională, cum le asigurăm adăpost, având în vedere că la noi vine iarna.

S-a discutat cum să facem mai strânsă cooperarea dintre statele din regiune şi schimbul de informaţii mai eficient. În fine, tema care a fost reluată de fiecare dată când ne-am întâlnit - cum gestionăm graniţele externe ale UE. După mai multe dezbateri, s-a agreat sporirea capacităţilor de recepţie în Grecia şi în ţările aflate pe ruta migratorie. Această creştere se va face inclusiv cu sprijinul Înaltului Comisar al ONU pentru refugiaţi. Dacă aceste capacităţi nu vor fi suficiente, va putea fi activat şi mecanismul de protecţie civilă al UE", a declarat Klaus Iohannis, citat de hotnews.ro.

"Foarte clar şi sper să fiu bine înţeles, România nu e nici ţară de tranzit şi nici destinaţie pentru acest flux de refugiaţi", a ţinut să precizeze şeful statului.

"Eu am participat la reuniune fiindcă aşa au considerat organizatorii că e bine, să fie reprezentată România, care e foarte aproape de zona cu flux semnificativ de refugiaţi. Personal am susţinut o abordare pe mai multe paliere. Am propus sprijin sporit pentru Grecia şi o mai bună cooperare cu Turcia şi între statele aflate pe ruta din Balcanii de Vest.

Faptul că Turcia e importantă a fost un lucru pe care l-am reluat şi toată lumea şi-a amintit că şi la ultimul consiliu s-a discutat despre un plan ce trebuie aplicat cu autorităţile din Turcia", a continuat Iohannis.

În cadrul întrevederii, preşedintele a luat cuvântul şi şi-a manifestat aprecierea pentru activitatea agenţiilor europene din domeniu, în special activitatea Frontex, unde România e al doilea contributor, după Germania.

"Suntem dispuşi în continuare să creştem nivelul de implicare în acţiunile Frontex pentru a sprijini acţiunile sale. În acest fel România, chiar dacă nu e ţară de tranzit, participă la efortul colectiv al statelor pentru a gestiona această criză. Eu cred că pe tema migraţiei trebuie să avem o abordare echilibrată şi responsabilă, dar - şi acest lucru l-am spus participanţilor - e nevoie de un plan care cuprinde toate aspectele acestei chestiuni", a mai precizat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor